bon na zasiedlenie drugi raz a meldunek

• Autor wątku Autor wątku Dominike
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominike

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
w 2018 dostalem bon na zasiedlenie - przeprowadzilem sie ze swojej rodzinnej miejscowosci(w ktorej jestem zameldowany) do olsztyna i tam pracowalem rok.Po tym czasie wyjechałem i pracowalem przez 4 lata za granicą,i aktualnie wrocilem mając 29 lat. Planuje wyjechac do warszawy, by tam znaleźć prace. Chcialem wziac drugi raz bon na zasiedlenie, wiec zadzwoniłem do urzędu, i pani mi powiedziala, ze bon jest przyznawany tylko jeden raz w danym urzedzie, lecz znalazlem informacje, ze moge go dostac, jak zarejestruje sie w innym urzedzie.

Mam więc pytanie:
Musze sie więc zarejestrować w innym urzedzie pracy by dostać drugi raz bon na zasiedlenie? Czy wymagane jest zameldowanie? wyczytałem że "dozwolona rejestracja tylko w jednym urzędzie pracy właściwym ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego".

Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Przepisy nie mówią, że bon na zasiedlenie można otrzymać tylko raz (w przeciwieństwie np. do środków na działalność gospodarczą), jednak kierując się racjonalnością wydatkowanych środków, urząd pracy może nie przyznawać bonu więcej niż raz tej samej osobie.
Jeśli zarejestrujesz się w innym urzędzie pracy i będziesz spełniać warunki do otrzymania bonu, to z pewnością szanse na jego otrzymanie będą większe, ale do tego niezbędne jest zameldowanie stałe lub czasowe na terenie tego powiatu.

Powrót