Bon na zasiedlenie - działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku janzurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janzurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Szanowni Państwo,

Chciałbym otworzyć działalność gospodarczą poza miejscem zameldowania (400 km) i chciałbym otrzymać na ten cel bon zasiedleniowy. Czy będę musiał przekazać do urzędu pracy np. umowę wynajmu lokalu na działalność czy wystarczy, że przy zakładaniu działalności podam adres siedziby w nowym mieście?

Mam jeszcze jedno pytanie, trochę mniej związane z bezrobociem. Prowadzę portal branżowy (za darmo), który skupia kilka tys. osób. Wyprodukowałem 100 okazjonalych koszulek, które sprzedałem z zyskiem. Zainteresowanie było tak duże, że sprzedałem kolejne 100 szt. "od ręki". Zaznaczam, że nie prowadzę działalności gospodarczej. Na początku myślałem, że to jednorazowy strzał, więc nie rejestrowałem działalności. Planuję jednak ją założyć, ponieważ biznes wydaje się być dosyć opłacalny.

Pytanie - jak zalegalizować uprzednio sprzedane koszulki? Chodzi mi o podatek dochodowy. Chcę, żeby wszystko było zgodnie z prawem, żeby w przyszłości nikt się nie przyczepił.

Z góry dziękuję za pomoc!

Wydaje mi się, że rozliczysz się w przyszłym roku, przy rozliczaniu pita. W rubryce "inne" wpiszesz kwotę przychodu/dochodu za koszulki. A dokumenty związane z transakcjami należy przechowywać jako potwierdzenie.

Ale niech wypowie się ktoś, kto siedzi w temacie.

Dzwoniłem dziś do mojego UP. Pani powiedziała, że wystarczy zarejestrować działalność w obcym mieście i uzyskiwać miesięczny przychód w wysokości minimalnej krajowej przez pół roku.

Czy to oznacza, że nie muszę wynajmować lokalu użytkowego, albo zgłosić wynajmowane mieszkanie jako lokal, w którym prowadzona jest działalność?

Powrót