Bon na zasiedlenie jeżeli mam już załatwiona prace

• Autor wątku Autor wątku lukaszkiwinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszkiwinski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam pytanie odnośnie mojej sytuacji, obecnie pracuję w pewnym mieście, lecz odstałem propozycję pracy z której chciałbym skorzystać lecz blokują mnie koszta związane z przeprowadzką, wynajęciem mieszkania itp. Nowa praca znajduje się 170 km od mojego obecnego miejsca zameldowania oraz zamieszkania.
I czy było by możliwe abym obecną pracę skończył 30 sierpnia, 31go zarejestrował się jako bezrobotny i wyraził chęć skorzystania z bonu, a 1 września podpisałbym umowę o pracę w nowym mieście? Czy jest możliwe w takim przypadku dostać bon?
Nie ukrywam, że bardzo by mi pomógł aby pokryć koszta związane z wynajęciem mieszkania, kaucji, przeprowadzki itp.\

Dziękuję i pozdrawiam

Powiem Ci ,że w moim mieście by to nie przeszło absolutnie. Lecz to też z pewnością zależy od przychylności urzędników. Bon na zasiedlenie to jest ta nagroda dla Ciebie za to ,że jesteś zarejestrowany PuP i ten urząd Ci nie może znaleźć pracy więc Ty sam podejmujesz inicjatywę i szukasz jej w innym mieście ,a nie że przyjdziesz do urzędu i powiesz ,że masz od jutra ustawioną pracę i chciałbyś skorzystać z bonu. Musisz ją szukać w trakcie gdy już Ciebie zarejestrują ,a już na pewno się nie przyznawać ,że jest inaczej. Dla Ciebie lepszym rozwiązaniem jest zakończyć tą pracę np. 15 sierpnia, zarejestrować się w Pup i po tygodniu zgłosić ,że znalazłeś w innym mieście po czym składać wniosek o Bon.

Ostatnia edycja:
lukaszkiwinski napisał:
Czy jest możliwe w takim przypadku dostać bon?
Ocena tej sytuacji należy do kompetencji Pana PUP. Na forum możemy jedynie wyrazić swoje opinie, które jednak nie są wiążące...
To PUP decyduje czy dane wsparcie (zwłaszcza finansowe) danemu bezrobotnemu udzielić czy też nie.
Tak jak napisała Justyna1991J
Kobieta.gif
, bon jest swego rodzaju "nagrodą" w wyniku braku możliwości znalezienia pracy na miejscu. Zatem rejestracja w PUP na tzw. chwilę tylko po to, żeby dostać bon jest w mojej ocenie niewystarczająca.

Powrót