bon na zasiedlenie liczy sie data wydania bonu czy otrzymania przelewu

• Autor wątku Autor wątku repciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

repciu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie

Proszę o informację, czy okres w którym muszę podjąć pracę liczy się od daty otrzymania bonu, daty decyzji o otrzymaniu bonu, czy data ksiegowania przelewu (otrzymania bonu na konto). Wszędzie w urzędach pracy podają, że jednym z warunków otrzymania bonu jest podjęcie pracy w okresie 30 dni od otrzymania bonu, ale Pani w Urzędzie Pracy powiedziała, że okres czasu liczy się od przelewu kwoty tego bonu na konto. Przykładowo jeśli mam być zatrudniony od poniedziałku bon dostaję do ręki w czwartek przelew zostanie wysłany w piątek a dojdzie przelew np. w poniedziałek lub wtorek to wtedy już muszę oddać pieniądze urzędowi pracy czyli całą kwotę bruttę, przynajmniej tak twierdzi Pani w urzędzie pracy.

Czyli tak naprawdę jest się do tyłu z pieniążkami ponieważ od tej kwoty potrącany jest podatek a urząd pracy każe oddać całą kwotę.

Czemu ja mam oddawać urzędowi pracy pieniądze skoro nie ode mnie zależy kiedy urząd pracy wyśle przelew. Czy patrzenie na datę księgowania otrzymania bonu a nie otrzymania decyzji o nadaniu bonu jest zgodne z KPA oraz prawem pracy. Przecież przelew na konto jest tylko pieniązkami na pokrycie kosztów zamieszkania i przeprowadzki a nie bonem.

Proszę o informację, czy faktycznie tak jest jak ta Pani opisuje czy była to próba wprowadzenia bezrobotnego w błąd.

Pozdrawiam

Ach, a więc to o to chodzi, no tak, przecież dla urzędów to czysty zysk dać kwotę netto, zrobić tak, żeby bon nie przysługiwał, dostosowując termin wpłynięcia pieniędzy, a później żądać zwrotu brutto...
Niestety nie udzielę informacji czy była to próba wprowadzenia w błąd - istnieje duża szansa, że tak, ale teraz na pewno 2x zastanowię się przed próbą ubiegania się o bon na zasiedlenie.

To jest post z 2014 roku.... Interpretacje prawne od tego czasu się zmieniły.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót