A
adaskokruszyna
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Mam pytanie odnośnie tzw "Bonu na zasiedlenie". Wiele lat poszukiwałem pracy w swoim mieście niestety bezskutecznie i urząd pracy miał mnie w nosie aż zaproponowali bym się... wyporowadził i poszukał pracy gdzie indziej. Udało się w Warszawie. I tu w sumie zaczynają się kłopoty bo... Spełniam wszystkie wymogi co do bonu ale... wczoraj dostałem od pracodawcy wypełnioną deklaracje zatrudnienia, dziś przyszedłem do PUP-u Panie oczywiście a że to nie ma pieniędzy, a to, ze nie wiedzą itp. ale w końcu finalnie okazało się ze jest jakaś rezerwa... i raczej nie będzie problemu. Ale... komisia zbiera się w przyszłym tygodniu a mi mój pracodawca każe przyjśc w poniedziałek 13.04.2015, do pracy i podpisać umowę ;/ ( jest to wielka instytucja państwowa i nie ma mowy o negocjacjach, żeby przeciągnąć jeszcze ten jeden tydzień...). Panie z uśmiechem stwierdziły, że mam pecha i bonu nie dostane z uwagi na to, że na dzień podpisanaia z nimi umowy na temat bonu która będzie w przyszłym tygodniu nie będę już osobą bezrobotną... I tu moje pytanie czy mam szanse na ten bon? przeczytałem ustawę o promocji zatrudnienia i nie ma tam mowy o takiej sytuacji ;/ Czy Panie w urzędzie chcą mnie zbyć? I lizy się termin złożenia wniosku czyli dziś 08.04.2015 czy moment poodpisania umowy tzn bonowej... W sumie w regulaminie jest napisane, że od momentu złożenia wniosku mają 30 dni na poinformowanie mnie o decyzji. Co w praktyce oznacza, że może być sytuacja taka, że pracodawca wyrazi zgode na moje zatrudnienie a ja musze mu powiedzieć żeby poczekał 30 dni na decyzje bo jeszcze nie moge podpisac umowy... zupełne kuriozum. Proszę o poradę bo jutro ide znowu do PUP-u, walczyć o ten bon
nie chce podpaść pracodawcy bo bardzo mi zalezy na tej pracy, z drugiej strony stracić taką okazję i być tak blisko niej jest dużą porażką...
p.s. wynająłem już mieszkanie na poczet tego bonu...
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Sytuacja ma miejsce w PUP Tomaszów Mazowiecki
p.s. wynająłem już mieszkanie na poczet tego bonu...
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Sytuacja ma miejsce w PUP Tomaszów Mazowiecki