BON na zasiedlenie - problem

• Autor wątku Autor wątku internarkitekto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

internarkitekto

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,
mam problem ze zrozumieniem zasad przyznawania bonów.
Mianowicie sytuacja wygląda tak:
pracowałam w Lublinie. Zarejestrowałam się w UP w Kielcach (rozwiązanie umowy za porozumieniem stron).
Obecnie znalazłam w Kielcach pracodawcę. Dzwoniąc do UP dowiedziałam się, że aby dostać BON musiałabym być zarejestrowana w Lubelskim UP skoro będę pracować w Kielcach.
Coś jest dla mnie nie tak skoro czytając zasady przyznawania bonów pojawia się zdanie:

(...) Może zostać przyznany osobie bezrobotnej do 30 roku życia w związku z podjęciem przez nią poza miejscem dotychczasowego zamieszkania, zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej, jeżeli:

a) z tytułu ich wykonywania będzie osiągała wynagrodzenie lub przychód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie oraz z tego tytułu będzie podlegała ubezpieczeniom społecznym,

b) odległość od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejscowości, w której osoba bezrobotna zamieszka w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej wynosi co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości
i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie,

c) będzie pozostawała w zatrudnieniu lub wykonywała inną pracę zarobkową lub będzie prowadziła działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy.
(...)

Czy ja źle rozumiem? Skoro mieszkałam w Lublinie i było to moje dotychczasowe miejsce zamieszkania a podejmuję pracę w Kielcach to dlaczego bon ma mi się nie należeć?
Jak to obejść?

domanna napisał:
pracowałam w Lublinie. Zarejestrowałam się w UP w Kielcach (rozwiązanie umowy za porozumieniem stron). Obecnie znalazłam w Kielcach pracodawcę. Dzwoniąc do UP dowiedziałam się, że aby dostać BON musiałabym być zarejestrowana w Lubelskim UP skoro będę pracować w Kielcach.
Pytanie podstawowe: gdzie Pani obecnie mieszka? W Lublinie czy w Kielcach?
Bo to miejscowość, w której Pani obecnie zamieszkuje jest Pani "dotychczasowym miejscem zamieszkania" w kontekście ubiegania się o bon. Zatem od tego, gdzie Pani aktualnie mieszka zależy czy bon w ogóle przysługuje czy też nie. Bo jest bowiem po to, żeby bezrobotnemu, który znalazł pracę w innej miejscowości, a którego nie stać na przeprowadzkę, stworzyć możliwość zasiedlenia w nowym miejscu pracy. Jeśli aktualnie mieszka Pani w Kielcach i tam też znalazła Pani pracę, to warunki nie są spełnione, bo nie zmienia Pani miejsca zamieszkania w związku ze znalezieniem pracy. W takiej sytuacji bon nie przysługuje.

Ostatnia edycja:
Powrót