bon na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku outlander2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

outlander2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
W tamtym roku korzystałem z bonu na zasiedlenie. W kwietniu rozliczałem się z urzędem pracy. Przedstawiłem wszystkie dokumenty, ale jako że musiałem zmienić pracę w trakcie, przy rozliczeniu brakowało mi około jednego miesiąca do spełnia wymagań postawionych w umowie dot. bonu (przepracowanie 6 miesięcy), stąd też liczę się z proporcjonalnym zwrotem im tych środków. Mija już miesiąc od rozliczenia, a informacji od urzędu pracy nie ma.

Mam pytanie - ile czasu ma urząd pracy aby upomnieć się o zwrot środków z bonu, jeżeli nie spełniłem warunków?
Pozdrawiam

W terminie do 30 dni od dnia złożenia w PUP kompletu dokumentów do rozliczenia bonu, powinien Pan otrzymać pismo wzywające do zwrotu w kwocie proporcjonalnej.
Pisze Pan, że mija już miesiąc... ale to zaraz mija, czy już minął? Być może PUP jeszcze analizuje iweryfikuje dokumenty. Pytał Pan bezpośrednio w urzędzie?

Miesiąc od rozliczenia na pewno już minął, ale wiedząc że to ciągle świeża sprawa pomyślałem, że pismo może wysłali ostatniego dnia, a jeszcze dokument pocztą do mnie nie dotarł. Stąd moja niepewność. Do osoby z urzędu pracy odpowiedzialnej za tego typu sprawy nie mogę się ostatnio dodzwonić.
Czy w takiej sytuacji urząd pracy może oczekiwać zwrócenia im części środków?

outlander2018 napisał:
Czy w takiej sytuacji urząd pracy może oczekiwać zwrócenia im części środków?
Oczywiście. Nie wywiązał się Pan przecież całkowicie z warunków umowy, a roszczenie nie jest przedawnione.
Skoro się Pan niecierpliwi, to proszę skontaktować się z urzędem (osoba, która się tym na codzień zajmuje może być na urlopie albo na zwolnieniu, ale ktoś inny na pewno ją zastępuje) i dowiedzieć się kiedy ma się Pan spodziewać pisma wzywającego do zwrotu. Od dnia otrzymania wezwania do zwrotu będzie Pan miał 30 dni na wpłatę pieniędzy.

Kosssz napisał:
W terminie do 30 dni od dnia złożenia w PUP kompletu dokumentów do rozliczenia bonu, powinien Pan otrzymać pismo wzywające do zwrotu w kwocie proporcjonalnej.
Kosssz napisał:
roszczenie nie jest przedawnione.
Widzę tu jakby nieścisłość, więc inaczej zapytam - do kiedy urząd pracy może ubiegać się o zwrot przyznanych środków? Chyba nawet nie muszę zaznaczać, że ze względu na naliczane odsetki, czekanie w nieskończoność jest dla mnie niekorzystne. Jakie przepisy regulują tego typu sytuacje?

Ostatnia edycja:
outlander2018
Mezczyzna.gif
"powinien" to nie to samo co "musi". Być może PUP nadal analizuje Pana sprawę albo nie ma wystarczających danych/dokumentów, aby wystąpić o zwrot.
outlander2018 napisał:
do kiedy urząd pracy może ubiegać się o zwrot przyznanych środków?
Roszczenie na pewno nie przedawni się po 1 miesiącu, także proszę na to nie liczyć. Czy w umowie ws. bonu na zasiedlenie jest określony "sztywny" termin, w którym PUP musi wystąpić o zwrot środków?
outlander2018 napisał:
Chyba nawet nie muszę zaznaczać, że ze względu na naliczane odsetki, czekanie w nieskończoność jest dla mnie niekorzystne.
Przy bonie na zasiedlenie nie są naliczane odsetki ustawowe, więc może Pan spać spokojnie.

Zgodnie z art. 76 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy: [FONT=&quot]"Roszczenia z tytułu zasiłków, stypendiów i innych świadczeń pieniężnych finansowanych z Funduszu Pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia spełnienia warunków do ich nabycia przez uprawnioną osobę, a roszczenia powiatowego urzędu pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia ich wypłaty."[/FONT]

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Czy w umowie ws. bonu na zasiedlenie jest określony "sztywny" termin, w którym PUP musi wystąpić o zwrot środków?
Oczywiście, że nie ma, nawet najmniejszej wzmianki odnośnie tego. Inaczej nie powstałby ten temat.
Kosssz napisał:
Przy bonie na zasiedlenie nie są naliczane odsetki ustawowe, więc może Pan spać spokojnie.
To co najmniej dziwne, ponieważ w mojej umowie widnieje wyraźny zapis mówiący o naliczeniu odsetek w przypadku wystąpienia proporcjonalnego czy też całego zwrotu.
Kosssz napisał:
Zgodnie z art. 76 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy: [FONT=&quot]"Roszczenia z tytułu zasiłków, stypendiów i innych świadczeń pieniężnych finansowanych z Funduszu Pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia spełnienia warunków do ich nabycia przez uprawnioną osobę, a roszczenia powiatowego urzędu pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia ich wypłaty."[/FONT]
Trochę długo aby zawiadomić mnie ile mam im oddać. Niemniej jednak o tę informację mi chyba chodziło. Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
outlander2018 napisał:
To co najmniej dziwne, ponieważ w mojej umowie widnieje wyraźny zapis mówiący o naliczeniu odsetek w przypadku wystąpienia proporcjonalnego czy też całego zwrotu.
Jak konkretnie brzmi ten zapis umowy? Proszę przytoczyć.

Kolejny co nic nie czyta a teraz głupa rżnie

W umowie jest zapis:
W przypadku niespełnienia warunków umowy, kwota bonu na zasiedlenie podlegać będzie zwrotowi proporcjonalnie do udokumentowanego okresu pozostawania w zatrudnieniu w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od daty otrzymania środków.

AniaPawia napisał:
Kolejny co nic nie czyta a teraz głupa rżnie
Nie rozumiem z jakiego powodu się wypowiadasz. Merytorycznej treści nie ma tu w ogóle. Jakoś nawet mnie to nie dziwi, patrząc na inne posty na forum. Sama przecież przyznajesz, że nie nadajesz się na prawnika xMODERACJAx.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pierwsze słyszę....możesz skserować i to wkleić?? Niewiarygodne wręcz..

outlander2018 napisał:
W umowie jest zapis: Cytat: W przypadku niespełnienia warunków umowy, kwota bonu na zasiedlenie podlegać będzie zwrotowi proporcjonalnie do udokumentowanego okresu pozostawania w zatrudnieniu w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od daty otrzymania środków.
Zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej z roku 2014 przepisy prawa nie przewidują odsetek od kwoty bonu na zasiedlenie. Stanowisko to jak dotąd nie zostało zmienione, jak i przepisy prawa w tym zakresie. Po prostu nie ma takiego zapisu w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, w której uregulowane zostało udzielanie bonów na zasiedlenie.

Aczkolwiek na negocjowanie warunków umowy cywilnoprawnej, którą zawarł już Pan ze swoim PUP jest trochę za późno. Teraz jedynie sąd może podważyć ten konkretny zapis umowy, o ile sprawa trafiłaby do sądu.

Ostatnia edycja:
Powrót