Bon o zasiedlenie - czy urząd wypłaci?

• Autor wątku Autor wątku ozi_678
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozi_678

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,
Podpisałem umowę o prace przed otrzymaniem pieniędzy na konto. Proszę o pomoc czy urząd może nie wypłacić mi pieniędzy z bonu o zasiedlenie.

Chronologia wydarzeń jest następująca:
  • 26.02.2024 - otrzymałem pismo, że wniosek o bon został rozpatrzony pozytywnie
  • 01.03.2024 - otrzymałem bon i podpisałem umowę o przyznanie bonu
  • 04.03.2024 - podpisałem umowę o pracę z nowym pracodawcą (tego samego dnia wysłałem do urzędu kopie umowy oraz ZUS ZUA)
  • 06.03.2024 - dostałem decyzję o pozbawieniu mnie statusu bezrobotnego

Jednak do tej pory nie otrzymałem pieniędzy na konto. Czy zostaną one wypłacone?

Pozytywne rozpatrzenie wniosku kończy się zawarciem umowy pomiędzy starostą i bezrobotnym.
Bon może zostać przyznany przed dniem lub w dniu zatrudnienia. Powyższe wynika z art. 26 KP, który stanowi, że stosunek pracy nawiązuje się w terminie określonym
w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy, a jeżeli terminu tego nie określono – w dniu zawarcia umowy.
Termin jednorazowej wypłaty środków powinien nastąpić niezwłocznie po dacie otrzymania przez bezrobotnego bonu na zasiedlenie. Jest to niezwykle istotne, gdyż użyty w przepisach zwrot „dzień otrzymania bonu” wyznacza rozpoczęcie okresu (30 dni), w którym bezrobotny jest zobowiązany do podjęcia wynikających z przepisów czynności, tj. dostarczenie dokumentów potwierdzających podjęcie pracy lub działalności gospodarczej oraz udokumentowanie wymaganego okresu pozostawania w zatrudnieniu lub prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawą do otrzymania bonu jest umowa zawarta ze starostą – wzór umowy stanowi załącznik nr 4. W umowie określony powinien zostać termin otrzymania bonu. W związku z tym, że bon stanowi podstawę do otrzymania środków Funduszu Pracy, przeznaczonych na sfinansowanie kosztów zamieszkania, w umowie należy również określić termin i sposób wypłaty środków – wzór formularza bonu zawiera załącznik nr 5.
Środki z bonu powinny być więc wypłacone. Proszę sprawdzić w umowie, czy określono termin ich wypłatu. Ewentualnie skontaktować się ze swoim PUP.

Powrót