bon stażowy a bon na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku dom_nos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dom_nos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
jestem w dość nietypowej sytuacji:
1. chciałabym zrezygnować ze stażu, na którym jestem ponad 4 miesiące (realizacja w ramach bonu stażowego) na rzecz umowy zlecenie u innego pracodawcy
2. gdyby udało mi się zrezygnować ze stażu to czy w takiej sytuacji mogę ubiegać się o bon na zasiedlenie?
Pomocy!!! Z urzędu niewiele udało mi się dowiedzieć :(

dom_nos napisał:
Z urzędu niewiele udało mi się dowiedzieć
Bo sprawa nie jest taka prosta. Rezygnacja ze stażu w jego trakcie jest możliwa w przypadku podjęcia innej pracy. A tutaj prawdopodobnie zachodzi zależność pomiędzy podjęciem pracy a otrzymaniem bonu. A na to pytanie na tym etapie nikt Pani jednoznacznie nie odpowie nawet PUP. Dopóki Pani nie złoży wniosku o bon na zasiedlenie wraz z uzasadnieniem w jakim celu jest on Pani potrzebny w sytuacji gdzie ma Pani zagwarantowane w ramach bonu stażowego zatrudnienie na okres 6 miesięcy.

Z punktu widzenia ustawy o finansach publicznych wykładanie kolejnych pieniędzy publicznych (i to nie małych) przez PUP na zaktywizowanie Pani w sytuacji gdy organizator stażu zagwarantował co najmniej 6-miesięczne zatrudnienie, mija się z celem. Jest to nieracjonalne, dlatego proszę liczyć się z ewentualną odmową.

Ostatnia edycja:
Powrót