Bon stażowy a renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku Takamalapala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Takamalapala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie,
sprawa troche przekombinowana ale mam nadzieje, że uda mi się nakreślić problem.

W lutym by otrzymać status bezrobotnego musiałem zawiesić/wstrzymać rente rodzinną w ZUS. Od 5 marca do 4 września byłem stażystą. 7 września podpisałem umowę o pracę i tego samego dnia zaniosłem do ZUSu wniosek o wznowienie renty rodzinnej z podkreśleniem żeby wznowienie wypłaty było od 7 września. Otrzymałem decyzje z ZUSU o przyznaniu od 1 września renta z kolei z PUP'y dostałem "Zaświadczenie o ukończeniu stażu".

I dochodzi do zgrzytu bo wg. papierów za okres września dostałem rente a do 4go byłem stażystą który nie może pozyskiwać kasy z innych źródeł.

Co robić?
1. Olać sprawę.
2. Odwołać się od decyzji ZUSu i prosić o przesunięcie przyznania renty i proporcjonalnie mniejsze świadczenie? (po rozmowie tel. z ZUS'em pani powiedziała, że sprawa bardzo nietypowa i raczej taki wniosek będzie odrzucony)
3. Pisać do PUPy. (tylko co napisać?)

Czy może jeszcze inaczej to rozwiązać?

1. Tego nie polecam, bo zaraz PUP dowie się o rencie i zażąda zwrotu stypendium za okres 1-4.09.2015.
2. A wiesz dlaczego ZUS przyznał rentę od 1 września?

w jakiej wysokości jest renta rodzinna brutto?
Samo posiadanie prawa do renty lub pobieranie renty rodzinnej nie jest podstawą do pozbawienia statusu osoby bezrobotnej (przerwania stażu)

Ostatnia edycja:
Takamalapala napisał:
W lutym by otrzymać status bezrobotnego musiałem zawiesić/wstrzymać rente rodzinną w ZUS. Od 5 marca do 4 września byłem stażystą.
j-ms napisał:
w jakiej wysokości jest renta rodzinna brutto? Samo posiadanie prawa do renty lub pobieranie renty rodzinnej nie jest podstawą do pozbawienia statusu osoby bezrobotnej (przerwania stażu)
Najwidoczniej wysokość renty rodzinnej w skali miesiąca przekracza kwotę 875 zł brutto. Inaczej nie byłoby pytania.

Ostatnia edycja:
Od określenia wysokości renty należy zacząć. Ile jest brutto na osobę na daecyzji z zus

Kosssz napisał:
2. A wiesz dlaczego ZUS przyznał rentę od 1 września?
Taki mają system. Wniosek z datą wrześniową czyli świadczenie opiewa na cały miesiac, bez różnicy czy było złożone 1go czy 30go. A moja prośba żeby było od 7go poszło mimouszu.

j-ms napisał:
w jakiej wysokości jest renta rodzinna brutto?
1116. ;)

Kosssz napisał:
1. Tego nie polecam, bo zaraz PUP dowie się o rencie i zażąda zwrotu stypendium za okres 1-4.09.2015.
Nie widze problemu zwracać kase za te 4 dni. Kase za ten okres i tak dostane dopiero 10go października.
Czekać na ich decyzje czy samemu się zgłosić ze wzrotem?

Do zwrotu będzie stypendium za 4 dni. Do zmiany decyzja o utracie prawa o stypendium i o pozbawienia statusu osoby bezrobotnej. Nic innego ci nie grozi

Pani z PUPy bardzo niechętnie zajęła się sprawą ale się zajeła.
j-ms napisał:
Do zwrotu będzie stypendium za 4 dni.
Dokładnie tak, także bilans ekonomiczny na plus. ;)

Dziękuje Wam bardzo za porady

Powrót