Bon stażowy a wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku Cata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Jestem studentką w formie zaocznej, przez ostatnie pół roku pracowałam na zlecenie, ale w zawodzie niezwiązanym zupełnie z moim kierunkiem studiów.
Wysłałam niedawno CV na ofertę pracy związanej z moim kierunkiem. Pracodawca, jako że nie mam doświadczenia w zawodzie, zaproponował mi początkowe zatrudnienie na bon stażowy.

Byłam w urzędzie pracy i żeby cokolwiek zdziałać w tym kierunku musiałam najpierw złożyć wypowiedzenie w obecnej pracy. Zrobiłam to wczoraj, za porozumieniem stron, ale muszę przepracować jeszcze 2 tygodnie (na umowie miałam czas wypowiedzenia 2 tygodnie, w przeciwnym wypadku musiałabym płacić wysoką karę pieniężną). Moje pytanie brzmi: Czy będąc teraz na wypowiedzeniu mogę zarejestrować się w urzędzie i starać o bon stażowy? Nie zależy mi na ubezpieczeniu bo jestem ubezpieczona na studiach.

Nie ukrywam, że jest to dla mnie ogromna szansa na pracę w zawodzie, i właściwie jedyna, jako że nie mam doświadczenia, bo nikt mnie nie zatrudni od razu na umowę.

Pani w urzędzie powiedziała mi, że bony stażowe są ograniczone i są wydawane na podstawie profilu. Czy tych bonów jest faktycznie tak mało, że za 2 tygodnie mogę już nie mieć na niego szans? Czy, jako że sama wypowiedziałam umowę i pracowałam przez ostatni czas, mam w ogóle możliwość aby dostać profil, który załapie się na bon stażowy?

I wreszcie - czy jeśli nie dostanę bonu stażowego, mogę się ubiegać o zwykły staż? Z tego co wiem to obecnie nie ma w naszym PUPie ofert na zwykłe staże, czy to że mam chętnego pracodawcę pomoże coś w tej sytuacji?

Bardzo proszę o odpowiedzi, bo ze stresu poobgryzam wszystkie paznokcie. Strasznie mi zależy na tym stażu, jest to bardzo dobra firma i druga taka szansa może się nie powtórzyć.

Możesz się zarejestrować jako bezrobotna dopiero w momencie, jak nie będziesz już pracować i otrzymasz świadectwo pracy.
Odnośnie bonów stażowych to jest to pula ograniczona jak wszystkie wsparcia publiczne z urzędu ale mamy dopiero początek nowego roku, więc nie sądzę żeby tak szybko limit został wyczerpany.
Żebyś mogła otrzymać staż najpierw muszą cię "sprofilować" i w momencie jak już będziesz miała odpowiedni profil to będzie badane czy możesz skorzystać ze stażu. Odpowiedz tam prawidłowo na pytania to na pewno trafisz do odpowiedniego profilu.
Jeżeli masz mniej czy 30 lat to przysługuje ci staż.
Aby moja odpowiedź była w 100% prawidłowa to musiałbym mieć wgląd w twoje dane bezrobotnego dlatego odpowiedź na te pytania poznasz od urzędnika po zarejestrowaniu się i wizycie u pośrednika pracy.

Więc najprawdopodobniej do końca lutego pula się nie wyczerpie, tak?
Jakich pytań mogę się spodziewać przy profilowaniu?

Czy świadectwo pracy otrzymam też przy umowie zlecenie? Przy poprzednich umowach nigdy niczego takiego nie dostawałam, albo kończyła mi się umowa i dostawałam rozliczenie, albo miałam rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Mam 21 lat, nigdy nie pracowałam na umowę o pracę, jedynie na zlecenie w stawce godzinowej (2 lub 3 razy zdarzyło mi się dostać wypłatę w okolicach najniżej krajowej). Nigdy nie korzystałam też ze stażu, raz tylko się ubiegałam ale pracodawca zrezygnował, gdy dowiedział się że nie jestem dyspozycyjna w weekendy. Jeśli chodzi o pracę zgodną z kierunkiem studiów to robiłam pojedyncze zlecenia graficzne głównie na umowę o dzieło, stawka max 600 zł(jestem na grafice, interesuje mnie staż właśnie na stanowisku grafika). Zasiłku ani żadnych świadczeń też nigdy nie pobierałam, byłam zarejestrowana w urzędzie w połowie 2013 roku, ale zdecydowałam się na ubezpieczenie ze szkoły.
Czy coś z tego opisu wyklucza możliwość otrzymania stażu?

Prawdopodobnie nie wyczerpie się pula, jednak tylko twój PUP wie ile jest tych środków.
Myślałem że pracowałaś na umowę o pracę przy umowach zlecenie nie otrzymasz świadectwa pracy. Przy rejestracji będziesz zobowiązana przedstawić tą umowę. Ważne jest, żeby z dokumentu wynikało że umowa jest już zakończona. Najlepiej złóż wniosek o wydanie zaświadczenia u pracodawcy w jakim okresie pracowałaś i jakie wynagrodzenie/składki były odprowadzane. Jeżeli w miesiącu dostałaś minimalne wynagrodzenie i zostały odprowadzone składki+fundusz pracy to ten okres będzie ci się zaliczał do prawa do zasiłku.
Jeżeli chodzi o profilowanie to są tam pytania..., które służą ustaleniu podczas wywiadu z bezrobotnym jego aktualnej sytuacji na rynku pracy oraz określeniu jego poziomu zaangażowania w poszukiwanie pracy jak też i oddalenie od rynku pracy (MODERACJA).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli na podstawie tego co napisałam jakie są szanse, że zostanę zakwalifikowana do odpowiedniego profilu? Czy jeśli powiem że mam pracodawcę chętnego, by wziął mnie na staż to te szanse wzrosną?

Cata napisał:
Czyli na podstawie tego co napisałam jakie są szanse, że zostanę zakwalifikowana do odpowiedniego profilu?
Profil pomocy bezrobotnego ustalany jest indywidualnie na podstawie wywiadu prowadzonego przez pracownika PUP z bezrobotnym. Celem wywiadu jest ocena gotowości bezrobotnego do podjęcia pracy i ocena jego szans dot. aktywności zawodowej. Staż jest formą pomocy dla bezrobotnych "wymagających wsparcia", czyli tych, którzy nie mają możliwości, sposobności, szansy podjąć pracy bez wsparcia finansowego z PUP. "Świeża" rezygnacja z pracy zarobkowej na rzecz rejestracji jako bezrobotny i odbycia stażu finansowanego przez PUP ze środków publicznych może stanowić istotną przeszkodę/wątpliwość do otrzymania odpowiedniego profilu.
Niestety określenie Twoich szans na uzyskanie profilu zdalnie (na forum internetowym) jest jak wróżenie z fusów.

Trochę tego nie rozumiem... Czyli możliwość otrzymania stażu blokuje mi nawet umowa zlecenie i zarobek 700 zł, z którego zrezygnowałam na rzecz szansy (jedynej w zasadzie, biorąc pod uwagę mój brak doświadczenia) na pracę w wymarzonym zawodzie?
W tej sytuacji dla urzędu pracy lepiej byłoby jakbym nigdy nie pracowała?

Z tego co się orientuję wypowiedzenie umowy za umową stron wyklucza Panią do skorzystania z bonów stażowych. Podobna sytuacja występuje gdy bezrobotny po rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron stara się o wypłatę zasiłku dla bezrobotnych. Nie znam konkretnego czasu ale prawdopodobnie w ciągu 12 miesięcy nie można zerwać umowy za porozumieniem stron, inaczej nici z finansowania.

Ale to chyba chodzi o umowę o pracę, tak?
Ja pracowałam na umowę zlecenie, dorywczo, ze stawką godzinową.

Cata napisał:
Z tego co się orientuję wypowiedzenie umowy za umową stron wyklucza Panią do skorzystania z bonów stażowych.
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron nikogo nie wyklucza z korzystania z programów PUP... może mieć wpływ na decyzję czy zostanie skierowany czy nie, ale na pewno jednoznacznie nie wyklucza.
labuz napisał:
Podobna sytuacja występuje gdy bezrobotny po rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron stara się o wypłatę zasiłku dla bezrobotnych. Nie znam konkretnego czasu ale prawdopodobnie w ciągu 12 miesięcy nie można zerwać umowy za porozumieniem stron, inaczej nici z finansowania.
:)Jeśli nie ma się pewności co do prawdziwości wypowiedzi, to lepiej przemilczeć.
Przy "porozumieniu stron" na zasiłek dla bezrobotnych trzeba poczekać 90 dni od daty rejestracji, ale i tutaj są pewne wyjątki. Szczegóły zostały opisane tutaj:http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Cata
Kobieta.gif
, nie dowiesz się jak będzie w Twoim konkretnym przypadku z forum internetowego. Tylko Twój PUP udzieli Ci rzetelnych informacji.

Ostatnia edycja:
Powrót