Bon stażowy - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Dirrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dirrek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Szanowni Państwo,
Szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania odnośnie bonu stażowego. Mianowicie chodzi mi o zatrudnienie po 6 miesiącach przez pracodawce.
Czy pracodawca musi zatrudnić mnie na umowie o pracę czy może być to umowa cywilna?
Czy może być to np. 1/2 etatu, 3/4 etatu?
Ewentualnie proszę mnie upewnić ze musi być to umowa o pracę na pełen etat z co najmniej płacą minimalną tj 1680 zł?

Dziękuję za pomoc!

Dirrek napisał:
Czy pracodawca musi zatrudnić mnie na umowie o pracę czy może być to umowa cywilna? Czy może być to np. 1/2 etatu, 3/4 etatu?
Zgodnie z art. 66 l ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
"Na wniosek bezrobotnego do 30 roku życia starosta może przyznać bon stażowy stanowiący gwarancję skierowania do odbycia stażu u pracodawcy wskazanego przez bezrobotnego na okres 6 miesięcy, o ile pracodawca zobowiąże się do zatrudnienia bezrobotnego po zakończeniu stażu przez okres 6 miesięcy".

Poprzez zatrudnienie należy rozumieć świadczenie pracy w oparciu o umowę o pracę. Ustawodawca natomiast nie sprecyzował w tym przypadku wymiaru czasu pracy, więc ostateczna decyzja odnośnie wymiaru czasu pracy umowy po stażu odbywanego w ramach bonu stażowego zależy od starosty/urzędu pracy. Proponuję skontaktować się ze swoim PUP.

Powrót