Bon stażowy, kruczki prawne

• Autor wątku Autor wątku Albert87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albert87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie Państwa,

jest to mój pierwszy temat, opiszę dotyczący mnie problem. Bardzo proszę kompetentne osoby o pomoc w zakresie warunków przyznania bonu stażowego. Wiem, że ogólne warunki są dostępne w PUP a pracownicy operują jedynie podstawową znajomością zagadnienia, lecz mój problem jest nieco bardziej złożony ...

Chciałbym otrzymać bon stażowy, który odbywać się będzie poza miejscem mojego zamieszkania, w innym powiecie. Z tego co wiem, nie jest to żaden problem. Gorzej z tym, że warunek konieczny to pełny wymiar godzin od poniedziałku do piątku oraz brak stażu w niedzielę i sobotę. Czas pracy nie może przekroczyć ośmiu godzin dziennie. I tutaj zaczyna się mój problem ...

Pragnę rozpocząć staż w małej firmie produkującej na małą skalę zdrową żywność. Przetwórstwo. Pracodawca nie jest w stanie zapewnić mi pracy w tygodniu, jednak w piątki, soboty i niedziela pracy jest sporo, po kilkanaście godzin dziennie. Na wniosku o staż jest jednak informacja, że w przypadku gdy charakter pracy wymaga innego nakładu czasowego, należy dołączyć uzasadnienie.

Teraz prośba do Was, jak ugryźć ten problem, by takowy staż został otrzymany. Może prawo pracy odnosi się do tego typu problemu.

Dodam, że we wniosku zamierzam podać, że to praca jako przetwórstwo (produkcja naturalnych, niepasteryzowanych soków) jednak czasami, co nie może być określone z góry, sytuacja wymagać będzie ode mnie np. promocję produktu, marketing, pozyskiwanie nowych klientów. Nie mogę być więc zawsze obecny w podanym miejscu pracy. Co więc w przypadku kontroli.
:o

Jak sądzicie?

Dziękuję z góry za jakąkolwiek fachową pomoc.

Albert

Ostatnia edycja:
Powrót