bon stażowy pomoc !!!

• Autor wątku Autor wątku karola20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karola20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, aktualnie jestem w trakcie odbywania bonu stażowego od marca 2016 roku. Odbywam bon stażowy w sklepie Żabka, mam kilka pytań :
1. Czy w moim przypadku praca na dwie zmiany jest zgodna z prawem, ponieważ w internecie wyczytałam, ze pracownik na bonie stażowym nie moze pracować w niedziele i święta oraz w systemie zmianowym ?
2. Moja zmiana popołudniowa zaczyna się od 14;30 do 23, jest to wiecej niz 8 godzin czy nie powinnam pracować tylko do 22 ?
3. Jak wygląda sprawa z urlopem, mam zapłacone wakacje na lipiec zamowione juz dawno, co jesli pracodawca nie bedzie chciał mi udzielic urlopu ?
4. Aktualnie przebywam na zwolnieniu chorobowym, miałam wypisany urlop, pracodawca cofnął go bez mojej wiedzy

Z góry dziękuje za pomoc :)

karola20 napisał:
Witam, aktualnie jestem w trakcie odbywania bonu stażowego od marca 2016 roku. Odbywam bon stażowy w sklepie Żabka, mam kilka pytań :
1. Czy w moim przypadku praca na dwie zmiany jest zgodna z prawem, ponieważ w internecie wyczytałam, ze pracownik na bonie stażowym nie moze pracować w niedziele i święta oraz w systemie zmianowym ?

Dokładnie tak jak mówisz, godziny stażu powinny być wpisane przez organizatora w PUP i w tych godzinach powinnaś odbywać staż.

2. Moja zmiana popołudniowa zaczyna się od 14;30 do 23, jest to wiecej niz 8 godzin czy nie powinnam pracować tylko do 22 ?
8 godzin i nie więcej w dni robocze.
3. Jak wygląda sprawa z urlopem, mam zapłacone wakacje na lipiec zamowione juz dawno, co jesli pracodawca nie bedzie chciał mi udzielic urlopu ?
Bezrobotnemu odbywającemu staż przysługuje prawo do urlopu 2 dni za każde przepracowane 30 dni. Dni mogą się sumować i nie muszą być wybierane po zakończeniu każdego z miesiąca.
4. Aktualnie przebywam na zwolnieniu chorobowym, miałam wypisany urlop, pracodawca cofnął go bez mojej wiedzy
Osoba na stażu która przebywa na zwolnieniu nie może odbywać stażu. Urlop powinien zostać cofnięty a tobie przysługuje prawo do wykorzystania dni wolnych w późniejszym terminie.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Pamiętaj, że póki co z organizatorem stażu nie wiążę cię umowa a podlegasz pod Urząd Pracy. Tam należy zgłosić wszystkie nieprawidłowości. Ponadto sprawy urlopowe załatwiaj na piśmie i przedstawiaj Urzędowi Pracy. Jeżeli znasz już termin wczasów to nie widzę problemu z wypisaniem takiego wniosku już teraz, uzyskania akceptacji i zaniesieniu do PUP.

Powrót