bon stażowy - rezygnacja

• Autor wątku Autor wątku pytając12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytając12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i doszłam do takiego etapu, że do dalszego rozwoju przydałaby się dodatkowa osoba. Niestety nie stać mnie jeszcze na zatrudnienie osoby (zbyt duże koszta).
Myślę nad zaproponowaniem stażu dla 1 osoby.
Pojawił się BON STAŻOWY. Jest ok, jednak martwi mnie, że muszę zagwarantować, że po odbyciu przez osobę półrocznego stażu będę musiała tą osobę zatrudnić. Oczywiście liczę na to, że dzięki tej osobie tak mi wzrosną dochody, że będzie mnie na to stać, jednak co jeśli nie?
Czy orientują się Państwo jaka jest kara za niewywiązanie się umowy? Pytałam o to w Urzędzie Pracy, jednak tam poinformowano mnie, że jeśli osoba np. będzie piła, to może to być powód do odmowy. Ok, dziękuję bardzo, nie wyobrażam sobie zatrudnić osobę nawet jak mnie będzie na nią stać, która będzie piła w czasie pracy ;)
Chodzi mi o to, że co w sytuacji, w której mnie po prostu na tą osobę nadal nie będzie stać. Orientujecie się Państwo jaka jest kara?
(u nas jest 6 m-cy stażu + 6 m-cy gwarancji zatrudnienia).

Przeważnie nie ma kary (to zależy od UP). W takiej sytuacji przeważnie trzeba zwrócić koszty tzn te pieniądze za staż, może tez być nałożona kara w postaci nieudostępnienia stażysty przez okres x miesięcy.

Jednak zawsze można się zabezpieczyć. Dając gwarancję zatrudnienia musisz pracownika zatrudnić ale jak pracownik sam zrezygnuje to już nie Twój problem. Kwestia zapisów w umowie.

Poza tym musisz pracować i pracować i się rozwijać a nie martwić się że Cię nie będzie stać na zapłatę pensji. Z takim nastawieniem zrezygnuj z biznesu i zatrudnij się gdzieś.

Powrót