Bon Stażowy

• Autor wątku Autor wątku kika101111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kika101111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy jest jakiś okres wypowiedzenia gdy chce się zerwać staż z powodu zatrudnienia w innej pracy na umowę zlecenie? i wogóle jakie są konsekwencje zerwania stażu w tym przypadku?

W przypadku podjęcia pracy zarobkowej nie są wyciągane żadne konsekwencje w stosunku do stażysty, gdyż jest to powód usprawiedliwiający przerwanie stażu. Nie ma tutaj obowiązku zachowania okresu wypowiedzenia, aczkolwiek wypada chociaż parę dni wcześniej poinformować pracodawcę... no i obowiązkowo PUP wraz z dokumentem potwierdzającym podjęcie pracy tj. umową zlecenie.

Ostatnia edycja:
dziękuję za pomoc :)

Pracodawca straszył obowiązkiem dwutygodniowego wypowiedzenia ale nie ma w takim razie racji :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
a co jeśli mam bon stażowy, który stanowi gwarancję skierowania mnie na staż u pracodawcy którego sama wybrałam na czas 6 mies. oraz pracodawca zobowiązał się do zatrudnienia mnie po zakończeniu stażu na 6 kolejnych mies.?

czy mogę również w takim przypadku przerwać staż jeśli znajdę pracę na umowę o pracę i też jak w przypadku wyżej mogę z dnia na dzień to zrobić?

czy skoro pracodawca zobowiązał się mnie zatrudnić po odbyciu stażu to np. muszę oddać otrzymane z PUP pieniądze "stażowe"?

Podjęcie pracy ZAWSZE usprawiedliwia przerwanie stażu. Nic nie będziesz musiała zwracać, tylko musisz w PUP udokumentować podjęcie pracy tzw. okazać umowę.
Pracodawca tylko nie otrzyma premii z PUP.

Dzięki za odpowiedź Kosssz,
a jeszcze mam dwa nurtujące pytania:
1. jeśli będę na stażu te 6 miesięcy, a następnie dostanę umowę o pracę na kolejne 6 mies. od pracodawcy, ale ja np. tej umowy nie będę chciała podpisać (np. nie podobało mi się na stażu i nie chcę pracować w danej firmie) to co wtedy? czy będą jakieś konsekwencje? czy po prost koniec ze stażem i mogę podjąć nowy z PUP?

2. lub co jeśli po 6 mies. stażu podpiszę umowę o pracę na te 6 kolejnych mies. ale np. po 2 miesiącach będę chciała zrezygnować z tej pracy? też tylko wypowiedzenie i mogę wrócić na staże z UP?

anna_no
Kobieta.gif
, staże z PUP, to nie sposób na życie.

Staż jest organizowany w jakimś celu, a tym celem jest podjęcie po nim pracy przez stażystę. Nie zawsze się to udaje w znacznym stopniu z uwagi na niesolidność pracodawców, ale w tej konkretnej sytuacji PUP nie będzie angażował kolejnych pieniędzy dla "wiecznego stażysty" kiedy istnieje perspektywa podjęcia pracy i zarabiania na siebie bez pomocy środków od pracującego społeczeństwa. Na zgłaszanie zastrzeżeń odnośnie odbywania stażu był czas w trakcie jego odbywania, a nie w chwili jego zakończenia kiedy czas podjąć pracę.
1. Zostaniesz pozbawiona statusu osoby bezrobotnej na okres 120,180 lub 270 dni i przez ten okres kolejnego stażu nie odbędziesz.

Ostatnia edycja:
2. lub co jeśli po 6 mies. stażu podpiszę umowę o pracę na te 6 kolejnych mies. ale np. po 2 miesiącach będę chciała zrezygnować z tej pracy? też tylko wypowiedzenie i mogę wrócić na staże z UP?[/QUOTE]

co do drugiego pytania w mojej ocenie z pracy można zawsze zrezygnować po jej podjęciu, nie trzeba "wypracować " okresu który zobowiązany był zaproponować pracodawca po stażu po tym możesz się znów zarejestrować w PUP, ale na kolejny staż bym w takim przypadku nie liczyła...

dziękuję za odpowiedź, są różne sytuacje, a pytam się o różne scenariusze, przez wzgląd, że właśnie pracodawcy są różni, chciałabym wiedzieć na co się piszę.

Powrót