Bon Stażowy

• Autor wątku Autor wątku kinga999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinga999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Cześć, interesuje mnie bon stażowy, doradźcie czy warto ?, opowiedzcie jaku was przebiegała cała procedura?

Bon stażowy stanowi gwarancję skierowania do odbycia stażu bezrobotnego do 30 roku życia do wybranego przez niego organizatora na okres 6 miesięcy, pod warunkiem, że ten organizator zagwarantuje 6-cio miesięczne zatrudnienie po zakończeniu stażu na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy.
Bon wydawany jest na wniosek bezrobotnego.
PUP zobowiązany jest do
- sfinansowania osobie bezrobotnej kosztów przejazdu do i z miejsca odbywania stażu - w formie ryczałtu wypłacanego łącznie ze stypendium,

- sfinansowania kosztów niezbędnych badań lekarskich lub psychologicznych - w formie wpłaty na konto wykonawcy badania.
Po upływie 12 m-cy (6 miesięcy stażu i 6 miesięcy zatrudnienia) pracodawcy przysługuje premia z tytułu wywiązania się z deklarowanego zatrudnienia osoby bezrobotnej po ukończeniu stażu.

W jakim sensie Pani pyta "czy warto"? Dla osoby aktualnie bez pracy warto wykonać każdy najdrobniejszy krok zawodowy w celu osiągnięcia zatrudnienia.

Ostatnia edycja:
Chodzi,mi głównie o to czy składając wniosek o bon stażowy jest ryzyko odrzucenia wniosku ?
i czy pracodawca "premię "dostaje jednorazowo? czy w ciągu trwania mojego stażu?

kinga999 napisał:
Chodzi,mi głównie o to czy składając wniosek o bon stażowy jest ryzyko odrzucenia wniosku ?
Zawsze istnieje. Składając wniosek zawsze należy się liczyć z możliwością jego odrzucenia.
kinga999 napisał:
czy pracodawca "premię "dostaje jednorazowo? czy w ciągu trwania mojego stażu?
Jednorazowo, ale dopiero jak minie 6 miesięcy stażu + kolejne 6 miesięcy zatrudnienia Pani po stażu na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy. Premia należy się dopiero jak pracodawca przez 6 miesięcy będzie Panią zatrudniał i ponosił wszelkie związane z tym koszty.

Ostatnia edycja:
Powrót