Bon szkoleniowy, zwrot kosztów zakwaterowania

• Autor wątku Autor wątku manievsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manievsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, okolo dwa tygodnie temu otrzymalem bon szkoleniowy z Urzedu Pracy przyznawany osobom do 30roku zycia. Wg przepisow bon obejmuje koszty szkolenia i ewentualne koszty zakwaterowania i dojazdu. Chcialbym sie dowiedziec czy Urzad moze ode mnie wymagac jakiegokolwiek dokumentu potwierdzajacego fakt, ze zaplacilem okreslona sume za wynajem pokoju. Pieniadze za zakwaterowanie wg przepisu powinny byc wyplacane w formie ryczałtu, aczkolwiek ja tych pieniedzy nie otrzymalem poniewaz rzekomo nie ustalono jeszcze mojego stypendium szkoleniowego i dopiero beda mogli mi przekazac pieniadze po ukonczeniu szkolenia.

Malo sympatyczna i najwyrazniej niedoksztalcona Pani w urzedzie wymyslila ze potrzebna bedzie umowa wynajmu, ale ostatecznie skonczylo sie na tym, ze moge przynies rachunek, albo oswiadczenie napisane przez właściciela lokalu pod klauzula karalnosci o wynajmie i przyjeciu zaplaty.

Od właściciela mieszkania mam jedynie pokwitowanie,czyli dowód wpłaty na druczku KP. Niewiem czy to im wystarczy. Zastanawiam sie czy Urzad ma wogole prawo wymagac jakiegokolwiek udokumentowania dokonania wpłaty, zwlaszcza ze w przepisach nie znalazlem nic na ten temat.

Na jakiej podstawie wymagaja oni ode mnie, jakichs oswiadczen czy rachunku?

Podstawa prawna: art. 66k. ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2015 r. poz. 149).
Akt wykonawczy: rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. z 2014 r., poz. 667).

Powrót