Bon zasiedleniowy a składki do MSWiA

• Autor wątku Autor wątku Senarius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Senarius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

jestem osobą bezrobotną, która chciała skorzystać z bonus zasiedleniowego i podjąć pracę w służbach mundurowych, jednak w PUP uzyskałem informację, iż z racji tego, że składki społeczne byłyby odprowadzane do MSWiA, a nie do ZUS, takowego otrzymać nie mogę... Czy istnieje na to jakiś paragraf? W regulaminie przyznawania bonus zasiedleniowego oraz odwołujących się do owego ustaw nie znalazłem tego zapisu. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam.

Senarius napisał:
jestem osobą bezrobotną, która chciała skorzystać z bonus zasiedleniowego i podjąć pracę w służbach mundurowych
W jakich konkretnie służbach mundurowych zamierza Pan podjąć pracę?

To istotne w celu sprawdzenia czy podjęcie służby spełnia warunki otrzymania bonu na zasiedlenie (określone w art. 66n ust 1 ustawy o promocji...), czyli czy podjęcie służby jest [FONT=&quot]stosunkiem pracy (zatrudnieniem) w rozumieniu Kodeksu pracy i czy podjęcie służby objęte jest obowiązkiem odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
Art. 66n ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy mówi, że: "Na wniosek bezrobotnego do 30 roku życia starosta, na podstawie umowy, może przyznać bon na zasiedlenie w związku z podjęciem przez niego poza miejscem dotychczasowego zamieszkania zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej, jeżeli:
1) z tytułu ich wykonywania będzie osiągał wynagrodzenie lub przychód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie oraz będzie podlegał ubezpieczeniom społecznym;
2) odległość od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejscowości, w której bezrobotny zamieszka w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej wynosi co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie;
3) będzie pozostawał w zatrudnieniu, wykonywał inną pracę zarobkową lub będzie prowadził działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy."

Ostatnia edycja:
Rozważam pracę w Biurze Ochrony Rządu lub Straży Granicznej. Generalnie linia argumentacyjna pani z PUP można skrócić do "składki społeczne idą do MSWiA, nie do ZUS, więc Panu się nie należy." Z przytoczonymi przez Ciebie punktami 2 i 3 nie będzie żadnego problemu. Znalazłem taką definicję, nie wiem na ile pomoże w tej kwestii

"Zatrudnienie oznacza wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego oraz umowy o pracę nakładczą (art. 2 ust. 1 pkt 43 u.p.z.)."

Ostatnia edycja:
[FONT=&quot]Niektóre stosunki służbowe np. w policji, służbie więziennej [/FONT][FONT=&quot]czy stosunek służby wojskowej[/FONT][FONT=&quot] (zgodnie ze stanowiskiem MRPiPS) nie spełniają warunków uzyskania bonu na zasiedlenie, ponieważ [/FONT][FONT=&quot]mają charakter stosunku administracyjnego bądź też nie istnieje obowiązek opłacania z tego tytułu składek na ubezpieczenia społeczne. Dlatego niektóre grupy zawodowe są wykluczone z katalogu osób mogących uzyskać od PUP tę formę wsparcia.
Jeśli ma Pan wątpliwości co do interpretacji Pani z PUP proponuję złożyć oficjalne zapytanie do urzędu pracy o możliwość skorzystania z bonu na zasiedlenie w Pana przypadku. Być może dysponują oni wyjaśnieniami, interpretacją przepisów, które nie są powszechnie udostępniane. Otrzyma Pan oficjalne stanowisko swojego PUP, a wtedy i Pan i my poznamy ich argumentację, co pozwoli ocenić czy jest z czym w ogóle dyskutować.
Proszę jednak zwrócić uwagę na początek przytoczonego przeze mnie przepisu, który wskazuje, że bon może zostać przyznany, co oznacza, że starosta (w praktyce PUP) ocenia każdą sprawę indywidualnie i jest uprawniony zarówno do uwzględnienia jak i odrzucenia wniosku bezrobotnego.
[/FONT]
[FONT=&quot]Co do wskazania "paragrafu" na potwierdzenie słów urzędniczki, to daruje Pan.... ale w przepisach powszechnych tak szczegółowej regulacji Pan nie znajdzie. [/FONT]

Ostatnia edycja:
Powrót