Bon zasiedleniowy a status studenta

• Autor wątku Autor wątku maciek124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek124

Użytkownik
Odpowiedzi
139
Mam pytanie dotyczące bonu zasiedleniowego z Urzędu Pracy.

Czy taki bon może zostać przyznany osobie, która od października będzie studentem studiów dziennych ale jednocześnie ma ukończone 26 lat?

Pozostałe warunki zostaną spełnione. Da się pogodzić pracę z uczelnią.

Ostatnia edycja:
Podjęcie nauki w trybie stacjonarnym powoduje z automatu utratę statusu bezrobotnego, a co się z tym wiąże brak możliwości otrzymania bonu na zasiedlenie.

A gdybym zdążył z całą procedurą przed październikiem?

Mamy 16 września. Urząd na samą analizę i rozpatrzenie wniosku ma 30 dni. A gdzie jeszcze podpisanie umowy z PUP i podjęcie pracy. Ale jak Pan chce proszę próbować... nie jest to całkowicie niemożliwe, choć średnio realne.

Kosssz napisał:
Mamy 16 września. Urząd na samą analizę i rozpatrzenie wniosku ma 30 dni. A gdzie jeszcze podpisanie umowy z PUP i podjęcie pracy. Ale jak Pan chce proszę próbować... nie jest to całkowicie niemożliwe, choć średnio realne.

Jeszcze mam jedno pytanie.
Czy pracodawcą może być agencja pracy tymczasowej i umowa o pracę tymczasową?

A na jaki okres przewidywana jest ta umowa o pracę tymczasową?

Na miesiąc, potem przejście na etat u Pracodawcy użytkownika. (oczywiście, o ile się sprawdzę)

Na uczelni rekrutacja jest prowadzona do 5 października więc sądzę, że rozpoczęcie i włączenie do grona studentów będzie jeszcze później.

Dziś minął miesiąc od momentu zarejestrowania w PUP. Może jest całkiem realna szansa na zrealizowanie projektu.

Trudno stwierdzić czy 1-miesięczna umowa wystarczy Pana PUP, żeby przyznał bon. Często urzędy wymagają uprawdopobnienia podjęcia pracy na wymagany okres czyli 6 miesięcy.
maciek124 napisał:
Dziś minął miesiąc od momentu zarejestrowania w PUP. Może jest całkiem realna szansa na zrealizowanie projektu.
Nie oceniamy tutaj szans, tylko doradzamy w kontekście prawa. Dla mnie czasu jest zbyt mało, aby przejść wszystkie procedury i zdążyć przed podjęciem studiów. Ale to już pozostaje w gestii konkretnego PUP. Nie znając obowiązujących w nim procedur, możliwości finansowych jak i Pana indywidualnej sytuacji na rynku pracy, nikt nie przewidzi ostatecznego rozstrzygnięcia sprawy czy też jego terminu.

Powrót