Bon zasiedleniowy + praca + studia

• Autor wątku Autor wątku kuba321123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba321123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, chcialbym skorzystać z bonu zasiedlajacego do Warszawy, dodatkowo od października rozpoczynam studia w Warszawie zaocznie. Bon zasiedleniowy jest przydzielany w momencie, gdy osoba pracować bedzie +80km od aktualnego miejsca zamieszkania.

Nie ma sensu, zebym sie rozpisywał, bo cos jeszcze namieszam, wiec do rzeczy:

1. Jaka ma to byc umowa, aby spełniała warunki przydzielenia bonu? (Zlecenie/ o prace)
2. Z tego co wiem pracodawca musi płacić składki ZUS i jeszcze jakies na mnie, aby otrzymać bon, ale czy studiując szkoła nie jest zobowiazana do opłaty ZUSU?
3. Czy mozna otrzymać bon i studiować zaocznie?
4. Kto opłaca składki?
Kwota zarobku to wymagane minimum 1750zl.

Ad. 1 Umowa o pracę lub umowa zlecenie, pod warunkiem że z tytułu ich wykonywania będziesz osiągał wynagrodzenie w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie (w roku 2015 to 1750 zł brutto) oraz będziesz podlegał ubezpieczeniom społecznym (składki emerytalno-rentowe, chorobowe i wypadkowe) oraz Fundusz Pracy.
Aby nie zwracać środków musisz być zatrudniony (umowa o pracę) lub świadczyć inną pracę zarobkową (umowa zlecenie) przez okres minimum 6 miesięcy.
Ad. 2 Z jakiego tytułu uczelnia ma opłacać "ZUS"? A tym bardziej za studenta zaocznego?
Ad. 3 Można.
Ad. 4 Pracodawca/zleceniodawca.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Ad. 1 Umowa o pracę lub umowa zlecenie, pod warunkiem że z tytułu ich wykonywania będziesz osiągał wynagrodzenie w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie (w roku 2015 to 1750 zł brutto) oraz będziesz podlegał ubezpieczeniom społecznym (składki emerytalno-rentowe, chorobowe i wypadkowe) oraz Fundusz Pracy.
Aby nie zwracać środków musisz być zatrudniony (umowa o pracę) lub świadczyć inną pracę zarobkową (umowa zlecenie) przez okres minimum 6 miesięcy.
Ad. 2 Z jakiego tytułu uczelnia ma opłacać "ZUS"? A tym bardziej za studenta zaocznego?
Ad. 3 Można.
Ad. 4 Pracodawca/zleceniodawca.
A jesli chodzi o składki, nigdy nie bylem zatrudniony, dlatego chce sie upewnić, pracodawca zatrudniając mnie na umowę o prace musi (jest to jego obowiązkiem) opłacanie tych wszystkich składek za mnie? I jak to jest z ubezpieczeniem? Ponieważ na uczelni z tego co wiem wykupuje sie jakies ubezpieczenie na poczatku roku, czy mam je kupować jesli pracodawca mi opłaca te składki?

kuba321123 napisał:
pracodawca zatrudniając mnie na umowę o prace musi (jest to jego obowiązkiem) opłacanie tych wszystkich składek za mnie?
Tak.
kuba321123 napisał:
na uczelni z tego co wiem wykupuje sie jakies ubezpieczenie na poczatku roku, czy mam je kupować jesli pracodawca mi opłaca te składki?
Masz zapewne na myśli ubezpieczenie zdrowotne, ale w tym przypadku tego nie robisz, ponieważ pracodawca ma obowiązek zgłosić Cię do UZ zatrudnienia.

Powrót