Bon zasiedleniowy- weksel in blanco

• Autor wątku Autor wątku labuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

labuz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zamierzam starać się o bon zasiedleniowy.
Nie wiem jak w innych PUP, ale mój wymaga zabezpieczenia wekslem in blanco. Źródło: http://www.pup.zagan.pl/images/pliki_pup/aktywne_formy/2014/bon_informacja_zasiedlenie.pdf

Moje pytanie brzmi:
Czy istnieje jakiś sposób zabezpieczenia tego weksla przed przejęciem przed osobę unieważnioną lub ograniczenie kosztu tego weksla? Tzn. np. do 5000zł czyli wartości bonu zasiedleniowego? Czy jeżeli nagram kamerą przebieg tworzenia bonu i powiem że weksel jest zabezpieczeniem dla PUP i maksymalna kwota obciążenia jest do 5000zł to czy takie nagranie będzie dobrym zabezpieczeniem w sądzie?

labuz napisał:
Czy istnieje jakiś sposób zabezpieczenia tego weksla przed przejęciem przed osobę unieważnioną lub ograniczenie kosztu tego weksla?
Czyli niby jaką osobę? Przecież ten weksel stanowi jedynie zabezpieczenie dla Urzędu Pracy wypłaconej Ci kwoty na wypadek gdybyś nie dotrzymał warunków umowy. Weksle przez okres trwania umowy przechowywane są w skrytce w banku i stanowią własność jednostki organizacyjnej samorządu terytorialnego jaką jest PUP. Więc niby jak i kto i w jaki sposób miałby do przejąć?
labuz napisał:
Czy jeżeli nagram kamerą przebieg tworzenia bonu i powiem że weksel jest zabezpieczeniem dla PUP i maksymalna kwota obciążenia jest do 5000zł to czy takie nagranie będzie dobrym zabezpieczeniem w sądzie?
:wow::wow::wow: Nie na oglądałeś się przypadkiem za dużo filmów sensacyjnych?

Ostatnia edycja:
Mam na myśli sytuację jaka ostatnio ma miejsce z chwilówkami. Wymagają one zabezpieczenia wekslem in blanco. Pożyczka zostaje spłacona a potem okazuje się że ktoś wziął pożyczkę na ten weksel bo został on "skradziony"

Urząd Pracy to nie chwilówki. Opanuj się!
To instytucja samorządowa, której funkcjonowanie i realizację zadań regulują takie akty prawne jak m.in. ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz ustawa o finansach publicznych. PUP-y podlegają pod Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, a wydatkowanie środków publicznych kontrolowane jest również przez Ministerstwo Finansów. To nie jest Iksiński, który prowadzi firmę-krzak udzielającą chwilówek.
Bezpodstawnie PUP nie może kazać Ci zapłacić nawet 1 grosza. Nie popadaj w paranoję.

@Kosssz - wielokrotnie weksle ginęły z banków, czy innych urzędów; pytania wątkotwórcy nie są bezsensowne, a twoje uspokajanie nie ma racjonalnych podstaw.

Zasadnicza kwestia to to, czy weksel będzie już zawierał odpowiednie elementy w momencie jego wręczania - Remitent.pl – tylko o wekslach ? Bezpieczny weksel in blanco

Powrót