Bon zasiedleniowy

• Autor wątku Autor wątku innegozycianieznam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

innegozycianieznam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W myśl ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy osoba bezrobotna do 30 roku życia może ubiegać się o tzw. bon zasiedleniowy. Zapisy zawarte w tej ustawie kwalifikują mnie jako osobę bezrobotną (mam 24 lata od 13.I.16 rejestruję się jako bezrobotny). Dziś dostarczyłem do Urzędu wniosek o przyznanie bonu zasiedleniowego (znalazłem pracodawcę, który zatrudni mnie na okres conajmniej 6 miesięcy na umowę o prace z minimalnym wynagrodzeniem; kryteria odległości również są spełnione). W Urzedzie usłyszałem że nie kwalifikuję się ponieważ jeśli nie ukończyłem 25 lat to okres pozostawania na bezrobociu nie może być dłuższy niż 4 miesiące (jeśli chcę taki bon otrzymać). Wg mnie zapis ustawy upoważnia mnie do otrzymania tego bonu.

Czy bon na zasiedlenie, o który Pan się ubiega jest współfinansowany ze środków UE w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER)?

Tak jest współfinansowany ze środków UE w ramach tego programu

W ustawie jasno widnieje zapis "na wniosek osoby bezrobotnej do 30 roku życia" nie ma mowy o innych kryteriach wiekowych ani o długości czasu pozostawania na bezrobociu. Czy Urząd może "dołożyć" swój własny zapis? Po czyjej stronie jest racja?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No właśnie.
Ww. ustawa określa podstawowe warunki udzielania wsparcia finansowego bezrobotnym w wieku do 30 roku życia w ramach bonu na zasiedlenie, ale istotne jest też z jakiego funduszu pochodzą środki na ten cel, co oznaczać może zawężenie kryteriów określonych w ww. ustawie, a wynikających w tym przypadku z wytycznych z zakresu prawa unijnego. I nie robi tego urząd pracy, a fundusz, który daje na ten cel środki finansowe... i nie jest to niezgodne z prawem.
A w ramach PO WER bezrobotny, który nie ukończył 25 lat może otrzymać wsparcie/wziąć udział w projekcie np. w ramach bonu na zasiedlenie tylko w ciągu 4 miesięcy od dnia dokonania rejestracji jako osoba bezrobotna.
Ale w tej sytuacji jest wyjście... Złożył już Pan wniosek o przyznanie bonu czy dopiero zamierza złożyć?

Ostatnia edycja:
Jeszcze nie złożyłem. Wyjście znam wyrejestrować się z Urzedu i zarejestrować jeszcze raz

Problem istniał w tym że opierałem się tylko na ww. ustawie. Dobra, dzięki za pomoc w wyjaśnieniu wątpliwości.
Pozdrawiam

innegozycianieznam napisał:
Problem istniał w tym że opierałem się tylko na ww. ustawie. Dobra, dzięki za pomoc w wyjaśnieniu wątpliwości.
Bez udziału środków unijnych znaczny procent bezrobotnych nie otrzymałoby w ogóle szansy na podjęcie zatrudnienia poza miejscem dotychczasowego zamieszkania.
W wyniku ponownej rejestracji i uzyskania profilu pomocy uprawniającego do otrzymania bonu nie będzie przeciwwskazań do przyznania Panu środków w ramach bonu o ile pula środków nie zostanie wyczerpana.

Ostatnia edycja:
Powrót