Bon zasiedleniowy

• Autor wątku Autor wątku Nikola23@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nikola23@

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry,
w tym roku w czerwcu kończę studia magisterskie. Od ponad 3 lat pracuję w tej samej firmie na umowie zlecenie, jednak chciałabym uzyskać bon zasiedleniowy, jeżeli istniałaby taka możliwość. Czy jest to możliwe, jeżeli po zakończeniu studiów złożyłabym wypowiedzenie w firmie, następnie zarejestrowała się jako bezrobotna, a kolejno z powrotem zatrudniła się w tej samej firmie już na umowę o pracę lub zlecenie w odpowiednim wymiarze czasowym. Czy w takim przypadku możliwe jest uzyskanie bonu zasiedleniowego? Czy jest jakiś okres przez który trzeba być bezrobotnym aby uzyskać bon?
Ponadto czas dojazdów od mojego miejsca zameldowania do miasta, w którym pracuję wynosi 3 h (w dwie strony) jazdy autem lub ponad 3 h jazdy pociągiem i komunikacją miejską.

A gdzie Pani obecnie zamieszkuje (nie chodzi mi o meldunek, tylko miejscowość, w której faktycznie Pani mieszka)? Czy jest to ta sama miejscowość, w której świadczy Pani zlecenie? Co dokładnie należy do Pani obowiązków w ramach zlecenia i na jak długo została zawarta umowa zlecenie?

Kosssz napisał:
A gdzie Pani obecnie zamieszkuje (nie chodzi mi o meldunek, tylko miejscowość, w której faktycznie Pani mieszka)? Czy jest to ta sama miejscowość, w której świadczy Pani zlecenie? Co dokładnie należy do Pani obowiązków w ramach zlecenia i na jak długo została zawarta umowa zlecenie?

Obecnie mieszkam w tym samym mieście, gdzie studiuję i pracuję na umowie zlecenie. Teraz jestem zatrudniona na podstawie 3 umów zlecenie z 3 spółkami firmy i jest to umowa na rok. Przez te ponad 3 lata zawierałam kilka umów zlecenie właśnie z tą samą firmą.

Natomiast jeżeli chodzi o obowiązki, to nie za bardzo rozumiem, jaki to ma związek z moim pytaniem? Pracuję w branży ubezpieczeniowej jednak nie chciałabym wdawać się w szczegóły na forum.

Nikola23@ napisał:
Obecnie mieszkam w tym samym mieście, gdzie studiuję i pracuję na umowie zlecenie.
No to już się Pani osiedliła w miejscu pracy, zatem nie ma podstaw, aby przyznać bon na zasiedlenie.
Nikola23@ napisał:
Natomiast jeżeli chodzi o obowiązki, to nie za bardzo rozumiem, jaki to ma związek z moim pytaniem?
Chodziło mi czy obowiązki na zleceniu może Pani wykonywać zdalnie tzn. bez konieczności zamieszkiwania w danej miejscowości, ale rozwiała już Pani moje wątpliwości powyższą wypowiedzią.

Bon na zasiedlenie wprowadzono do porządku prawnego po to, żeby umożliwić osobom bezrobotnym migrację do innego miasta , które jednocześnie nie mogą znaleźć pracy na lokalnym rynku pracy, który zamieszkują. Daruje Pani, ale w tej sytuacji jest to zwykłe kombinatorstwo przy wykorzystaniu meldunku z poprzedniego miejsca zamieszkania.
Wątpię, żeby bon został przyznany z tego prostego powodu, że Pani sytuacja nie spełnia intencji ustawodawcy.

Ostatnia edycja:
Witam, mam pytanie czy jezeli dostane bon i podejme praca ale na poczatku z umowa zlecenie na okres probny 3 miesiace to spelniam warunki?

Natalka1445 napisał:
czy jezeli dostane bon i podejme praca ale na poczatku z umowa zlecenie na okres probny 3 miesiace to spelniam warunki?
O to musi Pani pytać w PUP, który udziela bonu na zasiedlenie.
Przepisy nie precyzują czy umowa musi być od razu na 6 miesięcy czy może być krótsza. Ocena zasadności udzielenia bonu na zasiedlenie w przypadku podjęcia pracy na okres póki co krótszy niż 6 miesięcy należy do oceny danego PUP.

Powrót