bon zasiedleniowy

• Autor wątku Autor wątku rofi50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rofi50

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, staram się o bon zasiedleniowy. Do wniosku który składam muszę dołączyć zaświadczenie o wstępnym zatrudnieniu przez przyszłego pracodawcę. O ile dobrze rozumiem i pytałem to jest porozumienie tylko wstępne, a co w przypadku gdy ja podpiszę już umowę z urzędem, a np po podpisaniu umowy z urzędem przeze mnie ten pracodawca zmieni zdanie , bądź ja stwierdze że nie chce tam jednak pracować. Czy ktoś z nas ponosi jakieś konsekwencję ?

Co do zasady, uzyskanie bonu na zasiedlenie ustawowo nie jest uwarunkowane posiadaniem deklaracji zatrudnienia od przyszłego pracodawcy. Jednakże w celu uprawdopodobnienia podjęcia pracy w terminie 30 dni od dnia otrzymania bonu urzędy pracy odpowiedzialne za zasadność wydatkowania środków często wymagają/preferują wnioski bezrobotnych, które takową deklarację posiadają.

W mojej ocenie (zaznaczam, że nie znam ani treści umowy z PUP ani treści wniosku) nie powinno stanowić problemu podjęcie pracy u innego pracodawcy w terminie 30 dni od dnia otrzymania bonu. O ile nowy pracodawca zaoferuje warunki pracy i płacy, spełniające jednocześnie warunki bonu na zasiedlenie... i o ile oczywiście umowa z PUP nie zobowiązuje Pana do podjęcia pracy u pracodawcy z wniosku.
Proponuję poradzić się w tej kwestii bezpośrednio w PUP, który udzielił Panu bonu na zasiedlenie.

rofi50 napisał:
Czy ktoś z nas ponosi jakieś konsekwencję ?
Jeśli w terminie 30 dni od dnia otrzymania bonu nie uda się podjąć pracy z wynagrodzeniem na poziomie co najmniej "najniższej krajowej", i z tytułu której podlegać Pan będzie ubezpieczeniom społecznym, to konsekwencją jest całkowity zwrot środków otrzymanych w ramach bonu na zasiedlenie.

Pani z urzędu powiedziała, że ta umowa przedwstępna nie jest z obowiązującą ale wolałem się upewnić jak to wygląda w świetle jakiś innych przepisów i upewnić się czy są jakieś konsekwencję. Ale dziękuję za pomoc !!

To tylko deklaracja woli przyszłego pracodawcy. Nie obliguje ona Pana do podjęcia pracy w tej konkretnej firmie.

Powrót