Booking

• Autor wątku Autor wątku Samsung1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Samsung1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, wczoraj wieczorem zakupiliśmy z żoną nocleg, niestety przypadkowo kliknęła rezygnację z pobytu co zauważyliśmy po 20 minutach, dodatkowo przy rezygnacji było napisane że obiekt skontaktuje się w celu ustalenia możliwości rezygnacji, bezzwłocznie skontaktowaliśmy się z obiektem w celu naprawienia błędu jednakże oni powiedzieli że nie dostaniemy zwrotu pieniędzy oraz nie możemy skorzystać z pobytu bo hotel ma takie warunki. Moje pytanie brzmi czy jest to zgodne z prawem? Rozumiem regulamin hotelu jednakże pomijając fakt moralny jakie to ma odzwierciedlenie w prawie, przez jeden błąd zatrzymali nasze 500zl nie świadcząc żadnej usługi, dodatkowo nie ponieśli z tego tytułu żadnych strat ponieważ wszystko jest zautomatyzowane, a podany termin został przekazany do sprzedaży. Rozumiem jeżeli z tego tytułu hotel nie mógłby wynająć komu innemu pokoju, jednakże jest to dosyć oblegany hotel, zgłosiliśmy błąd po 20 minutach oraz że jesteśmy zainteresowani pobytem.

Czytałem gdzieś po Google’ach i znalazłem informację że hotel powinien wykazać realne koszty związane z rezygnacją oraz korzyści wynikające z rezygnacji czyli możliwość wynajęcia terminu, brak konieczności przygotowania pokoju oraz dokumentacji itp.

Gdybym zrezygnował przed samym przyjazdem to rozumiem zatrzymanie 100% wartości kwoty bo musieliby przygotować pokój, dokumenty, klucze itp. Ale żeby 20 minut po rezerwacji rezygnacja która była wynikiem błędu i napewno nie mieli z tego tytułu dodatkowej pracy była podstawa do zatrzymania 100% kwoty? Nie będę ukrywał że 500zl to dla mnie duża kwota i pobyt tam był zorganizowany w rocznicę bo takie było nasze marzenie i jeżeli będzie możliwość to dołożę wszelkich starań żeby te pieniądze odzyskać.

Czyli skutecznie zawarliście umowę, po czym skutecznie odstąpiliście od umowy, po czym nieskutecznie chcieliście odstąpić od odstąpienia od umowy? Niestety jeśli opłata za odstąpienie była zgodna z umową, to racja jest po stronie hotelu.

Powrót