Boty i skrypty do gier

• Autor wątku Autor wątku yoshimitsu1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
yoshimitsu1

yoshimitsu1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Czy tworzenie i sprzedaż botów i skryptów wykonujących różne czynności za gracza jest niezgodne z prawem RP ?

Markiz32 napisał:
może być niezgodne

Z prawem RP to niekoniecznie,ale w 99,9% gier, używanie botów robiących coś za gracza, może zostać uznane za naruszenie warunków gry/licencji i konto zostanie zablokowane/skasowane.

To, że z regulaminem gier jest niezgodne to jest oczywiste, ale ewentualne konsekwencje za używanie bota poniesie jego użytkownik.

Co do zgodności z prawem RP, mam tu taki Art. KK i zastanawiam się czy można tworzenie i sprzedaż botów pod to "podciągnąć":

Art. 287. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub wyrządzenia innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych lub zmienia, usuwa albo wprowadza nowy zapis danych informatycznych,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Według mnie ten przepis nie obejmuje botów.
Dotyczy raczej włamań i niszczenia danych - czyli hakerstwo.

drzemik napisał:
Według mnie ten przepis nie obejmuje botów.
Dotyczy raczej włamań i niszczenia danych - czyli hakerstwo.

Tak jak myślałem, czekam na więcej opinii.

Stosując wykładnię językową, ten przepis może podejść pod tworzenie botów (wszak ów bot zmienia zapis na stronie, prawda?). Zastosowanie wykładni funkcjonalnej raczej to wyklucza - w przepisie chodzi o hackerstwo, co do tworzenia wirusów i botów to nie wiem nawet czy jest teraz jakiś przepis który to osobno reguluje. Jeśli tak, to ten sam co do wirusów będzie się odnosił do nieakceptowanych przez właściciela gry botów (ten sam mechanizm działania programu). Jeśli nie, to chyba pasowałby ten przepis, ale pewności nie mam (z prawem karnym się praktycznie nie spotykam, ale wydaje mi się, że umorzyliby Ci sprawę i tak, ze względu na znikomą szkodliwość społeczną, zatem odpowiedzialności karnej raczej się nie obawiaj).

Na pewno jednak tworzenie nielegalnych skryptów do gier to naruszenie praw autorskich właściciela gry, ponadto może on wnieść powództwo negatoryjne (o zaprzestanie zakłócania działania jego gry poprzez tworzenie botów) w procesie cywilnym, które z pewnością wygra.

Powrót