Brak adresu dłużnika- co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Lukdza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukdza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry wszystkim. Mam problem w postaci braku aktualnego adresu dłużnika celem egzekucji nie zwróconej pożyczki. Posiadam natomiast adres zameldowania. Jak procedować w tej sytuacji?

Składasz wniosek o wszczęcie egzekucji, podając znany Ci adres zameldowania.
Komornik ma obowiązek podjąć czynności, nawet jeśli dłużnik faktycznie tam nie mieszka.

Komornik może ustalić aktualny adres występując do różnych instytucji o dane dłużnika:

• CEPiK (jeśli dłużnik ma pojazdy),
  • ZUS (miejsce zatrudnienia),
  • Urząd Skarbowy (adres do korespondencji podatkowej),
  • MSWiA / ewidencja ludności (adres zameldowania i zamieszkania).
  • Komornik ma dostęp do rejestrów, których wierzyciel samodzielnie nie uzyska.

Jak to wygląda w przypadku, gdy wierzyciel i komornik wiedzą, że dłużnik nie jest zameldowany, nie mieszka pod danym adresem, a nawet nie w tym mieście i są na to dowody?

Komornik wezwie Cię do podania aktualnego adresu albo będziesz musiał wnioskować o kuratora dla dłużnika. Do czasu ustanowienia komornik powinien zawiesić postępowanie. Jak nie zawnioskujesz o kuratora przez pół roku, to komornik umorzy egzekucję na podstawie art. 824 par.1 pkt 4 k.p.c. i obciąży wierzyciela opłatą 5%. Do tego ta egzekucja nie przerwie biegu terminu przedawnienia.

Jolkajolka112 napisał:
Jak to wygląda w przypadku, gdy wierzyciel i komornik wiedzą, że dłużnik nie jest zameldowany, nie mieszka pod danym adresem, a nawet nie w tym mieście i są na to dowody?
Jeśli wiadomo, że dłużnik tam nie mieszka, komornik nie będzie prowadził czynności „na ślepo” ale ma możliwości przytoczone wyżej. Jeśli one zawiodą, pozostaje sąd, który może ustanowić kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu.

yogi123 napisał:
Komornik wezwie Cię do podania aktualnego adresu albo będziesz musiał wnioskować o kuratora dla dłużnika. Do czasu ustanowienia komornik powinien zawiesić postępowanie. Jak nie zawnioskujesz o kuratora przez pół roku, to komornik umorzy egzekucję na podstawie art. 824 par.1 pkt 4 k.p.c. i obciąży wierzyciela opłatą 5%. Do tego ta egzekucja nie przerwie biegu terminu przedawnienia.
Dzięki za odpowiedź. Czy dochodzi do jakiegoś przedawnienia ściągalności jeśli komornik wszczął egzekucję, ale jest nieskuteczna, bo dłużnik ma zbyt mały dochód i nie ma majątku do licytacji.

6 lat od umorzenia na podstawie art. 824 par. 1 pkt 3 k.p.c.

Dziękuję za odpowiedź. Art. niby jasny, ale co w sytuacji, gdy; 1) dłużnik od ponad 10 l. w Polsce nie płaci podatków, nie zamieszkuje, nie jest zameldowany. Wierzyciel/komirnik ma adres, pod którym od 10 l. Mieszka ktoś inny i na ten sdres, do obcej osoby wysyła pismo windykacyjne? Co z tym zrobić?

Rozumiem. Wykorzystując Twoją wiedzę, mam jeszcze jedno (ostatnie) pytanie. W wyroku sąd karny nakazał "...obowiązek zapłaty równowartości przywłaszczonego mienia w kwocie", nadał klauzulę wyk. Wysłałam wniosek i wyrok do komornika. Kom.przysłał mi mailem wezwanie do uzupełnienia braków formalnych. Mam podać: "wskazanie egzekwowanego świadczenia ze wskazaniem wys. poszególnych należności, w przypadku egzekucji odsetek - z podaniem rodzaju oraz dat skrajnych". W wyroku nic nie ma o odsetkach, co to są te daty skrajne, o co chodzi z tym "poszczególnych należności", czy komornik lub ja możemy naliczyć odsetki za zwłokę?

Musisz podać komornikowi kwotę, którą ma odzyskać, czyli podać tę kwotę, która jest podana tutaj: "...obowiązek zapłaty równowartości przywłaszczonego mienia w kwocie ...". Jeśli w wyroku nie masz nic o odsetkach, to nie możesz ich żądać. W konsekwencji nie musisz podawać rodzaju oraz dat skrajnych odsetek.

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam.

Powrót