brak aktu oskarżenia

• Autor wątku Autor wątku s_awek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s_awek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dostałem wezwanie na rozprawę główną w charakterze oskarżonego. Oczekiwałem, że wcześniej otrzymam odpis aktu oskarżenia lecz tak się nie stało. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?

Przyczyną może być nawet zwykłe przeoczenie.

Moim zdaniem masz prawo domagać się by Sąd przed otwarciem przewodu Sądowego na rozprawie głównej doręczył Ci akt oskarżenia i umożliwił złożenie wniosków dowodowych w ciągu 7 dni od daty doręczenia tego dokumentu.

Dzięki za odpowiedź. Nie przyciskałem podczas rozprawy o akt oskarżenia gdyż po jego wysłuchaniu złożyłem wyjaśnienia i zostałem uniewinniony.

podłacze sie pod ten temat a jesli oskarżony nie dostanie aktu oskarżenia i dojdzie do rozprawy to sprawa jest automatycznie sie odraczana?

Co prawda są pewne drobne różnice w różnych trybach postępowania (zwyczajnym, uproszczonym) to jednak generalnie nie ma tu automatyzmu. W zasadzie decydujące jest stanowisko oskarżonego.

Jeśli oskarżony oświadczy, że żąda doręczenia mu aktu oskarżenia i umożliwienia przygotowawnia linii obrony, wnosząc o odroczenie rozprawy, to Sądowi pozostanie doręczyć akt oskarżenia i odroczyć rozprawę, gdyż inaczej naruszy prawo oskarżonego do obrony co z kolei może być podstawą skutecznego zarzutu apelacyjnego.

Jeśli oskarżony oświadczy że wyraża zgodę na prowadzenie procesu mimo, że wcześniej nie doręczono mu odpisu aktu oskarżenia - nic nie stoi na przeszkodzie by proces prowadzić.

Powrót