Brak alimentów

• Autor wątku Autor wątku czarymary88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarymary88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Mam takie pytanie. Otóż rok temu sąd wydał postanowienie -500 zł alimentów-zabezpieczenie na czas rozwodu. Sprawę dałam do komornika , ponieważ ojciec dziecka nie płacił. Co miesiąc egzekwowano jakąś tam kwotę- nigdy całej kwoty alimentów. Jednak w miesiącu wrześniu tych alimetów nie dostałam. I teraz pytanie czy jeśli było to postanowienie na czas rozprawy to po roku traci to ważność? Nawet jeśli były mąż ma zaległą kwotę? Czy może to na przykład być jakieś kombinowanie ze strony byłego męża? Nie mamy ze sobą żadnego kontaktu, on z dzieckiem również. Wiem od teściowej, że pracuje, ale niedawno zmienił pracę. Czy najprościej zapytać komornika?

Jesli juz jest wyrok rozwodowy to tak zabezpieczenie upada i jesli byly zaleglosci to juz ich nie odzyskasz.

To co w tej sytuacji powinnam teraz zrobić- jak najszybciej odebrać wyrok i ponownie złożyć pismo do komornika? Kwota jak z zabezpieczenia jak i tych przyznanych stałych jest taka sama.Ale z jaką datą - Od kiedy zapadł wyrok rozwodowy ? Czy od września, kiedy nie otrzymałam już alimentów?

Zgodnie z wyrokiem. Sprawdzic od kiedy sad uwzglednil alimenty. Jesli sad nie wskazal daty to wnosi Pani o egzekucje z dniem wydania wyroku.
Jesli maz nie placil zabezpieczenia podczas trwania sprawy mogla Pani wnosi o ustalenie obowiazku z data wsteczna, np. zlozenia pozwu. Teraz nie pozostaje nic jak uzyskac odpis wyroku z klauzula i udac sie do komornika.

A komornik nie powinien mi wysłać jakiegoś pisma, że już nie bedą wysyłane te z zabezpieczenia?
Komornik pobierał alimenty byłemu mężowi z konta ale nigdy nie była to cała kwota...przeważnie 200-350 zł...czy w tym wypadku też wpisać przy składaniu o egzekucję datę jak w wyroku? Nawet jeśli były przesyłane te z zabezpieczenia a rozwód już był parę miesięcy temu?

Powrót