Brak badań dopuszczających do pracy a zasiłek rehabilitacyjny

• Autor wątku Autor wątku mama_trojki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama_trojki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrożonej ciąży. Zwolnienie nastąpiło bezpośrednio po zwolnieniu z powodu poronienia więc niedługo przekrocze 270dni na zasiłku. Przeglądałam dokumenty, które będę musiała złożyć do ZUSu i w wywiadzie z pracy musi zostać zawarta informacja i badaniach wstępnych i okresowych. Ja takich badań nie miałam wykonanych. Pracodawca nie dał żadnemu pracownikowi skierowania, nie przeprowadził też szkolenia BHP. Umowę mam na czas nieokreślony od września 2018r. Od stycznia 2020r przebywałam na zwolnieniu w związku z poprzednią ciąża, potem urlop macierzyński i zaległy urlop wypoczynkowy, który został przerwany przez obecne zwolnienie. Czy ZUS może odmówić wypłacenia zasiłku z powodu braku badań? Czy może zażądać ode mnie zwrotu już pobranych zasiłków? Czy może stwierdzić fikcyjność zatrudnienia z powodu braku tych badań? Świadków i dowody na świadczenie pracy znajdę bez problemu...To nie ja odmawiałam stawienia się na badania, tylko pracodawca nie chciał skierować na nie pracowników.

Powrót