brak biletu do ZK a wniosek o SDE

• Autor wątku Autor wątku ernim1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ernim1

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam. Mam wyrok 3 miesiace odsiadki za nieodrobione prace spoleczne, problem tylko że przez miesiąc nie dostałem jeszcze biletu do ZK. Czytałem, że wniosek o SDE trzeba składać do sądu penitencjarnego. Czy moge składać taki wniosek nie mając jeszcze biletu do ZK? Jak odgadnąć do którego sądu penitencjarnego przesłać taki wniosek? W orzeczeniu wyroku mam jedynie podany Sąd Rejonowy. Czy trzeba czekac na ten bilet czy można to załatwić wcześniej? Z tego co czytałem to od tego roku Sądy nie mają obowiązku wysyłania biletów i mogą od razu doprowadzać do ZK. W takim przypadku dopiero po zamknięciu mogę się starać o SDE?
Dziękuję i pozdrawiam

Możesz starać się z wolności. Wniosek składasz do tego Sądu Okręgowego w rejonie którego mieszkasz (o ile adres pod którym mieszkasz ma być miejscem odbywania kary).

Super. Dziękuje za odpowiedź. Czyli wysyłam wniosek o SDE do Sądu Okręgowego i od razu wniosek o wstrzymanie kary do rozpatrzenia wniosku o SDE do Sądu Rejonowego? Czy we wniosku o wstrzymanie kary załączać kopie wniosku o SDE czy tylko na niego się powołać? A może wniosek o wstrzymanie kary mogę wysłać razem z wnioskiem o SDE do Sądu Okręgowego (wszystko w jednym liscie?)?
Dziekuje i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót