Brak danych kupującego na umowie sprzedaży auta - tylko pieczątka firmy i podpis

• Autor wątku Autor wątku przemek.zera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek.zera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Podpisałem 2 tygodnie temu umowę kupna sprzedaży auta, sprzedałem osobie która wzięła auto na firmę stawiając tylko pieczątkę i podpis. Po dwóch tygodniach ta osoba dzwoniąc do mnie chce zwrócić auto strasząc sądami. Mam pytanie, czy sąd mógłby zerwać umowę jeśli nie ma wypełnionych rubryk dowodu osobistego kupującego i jego danych a jest tylko pieczątka firmy i podpis ? Czy wystarczy pieczątka i podpis firmowy do tego by umowa była ważna ?

czumu chce oddać samochód? Jeśli nie może zarejestrować, to ma do tego prawo. Jest to wada prawna.
aby umowa była ważna potrzeba :
dokładnych danych z dowodu rejestracyjnego i wystarczy jego pieczątka i podpis.

Może zarejestrować, chce oddać gdyż jest handlarzem aut i stwierdził że nie opłaciło mu się kupować i woli lepszą ofertę wziąć. Ale podpisał umowę i teraz straszy sądami. A moje pytanie jest sprecyzowane - Czy on może zerwać umowę dlatego że jest TYLKO jego pieczątka i podpis ? Chodzi mi o to czy to wystarczy by uznać umowę za ważną. Pieczątka i jego podpis pod umową. Czy MUSZĘ też mieć jego dokładne dane (pesel, nr. dowodu osobistego itp) by umowa była ważna. Powtórzę - Czy wystarczy pieczątka i podpis, by umowa była ważna ?

wystarczy. na pieczątce powinno być (przy jednoosobowej działalności gosp) imię, nazwisko, adres i nip. Nie może żądać bezpodstawnie zwrotu, jeśli jest handlarzem powinien o tym wiedzieć.

Oczywiście, że podpis wystarczy. Umowa sprzedaży samochodu może być nawet ważnie zawarta w formie ustnej - jeśli masz na to świadków. Jak ten kupujący pozwie Cię do sądu, to dawaj znać na forum - damy radę:)

1. Najistotniejsze jest czy osoba, która w imieniu firmy podpisała umowę sprzedaży jest uprawniona do jej reprezentowania, np. jako właściciel firmy, członek zarządu spółki itp.
Proszę sprawdzić w CEIDG lub KRS dane firmy.
2. Umowa powinna być opatrzona pieczątką imienną + parafka lub czytelnym podpisem z imienia i nazwiska.
3. Odstąpienie od umowy przez kupującego musi być uzasadnione, bez tego straszenie sądem jest nieuzasadnione i przedwczesne.
Dużo zależy od treści samej umowy, czy w umowie jest zapis że stan techniczny auta jest kupującemu znany itd.

Powrót