Brak decyzji zus po orzeczeniu

• Autor wątku Autor wątku Mario 13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mario 13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam , mam pytanie czy po orzeczeniu komisji zus powinienem otrzymać decyzję pracownik zus na portalu pue twierdzi następująco ,, Decyzji dotyczącej orzeczenia z dnia 18.11.2020 nie otrzyma Pan , ponieważ wydaliśmy decyzję z dnia 23.09.2020 , która obowiązuje.
Decyzję otrzymałby Pan w sytuacji kiedy orzeczenie Komisji Lekarskiej z dnia 18.11.2020 byłoby dla Pana korzystne tzn. wydane na dłuższy okres niż 3 miesiące.''
Chciałbym się odwołać ale nie wiem od czego w tym przypadku czy mam sie odwołać od orzeczenia proszę o rade?

Jeśli orzeczenie było niekorzystne dla Pana, to trzeba było się odwołać w ciągu 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia.

Zgłosiłem sprzeciw wobec orzeczenia i zostałem skierowany na komisję która podtrzymała orzeczenie . Czekałem na decyzję wraz z pouczeniem jak się odwołać gdyż sądziłem że dopiero po jej otrzymaniu mogę się odwołać.

Napisze na własnym przykładzie pierwsza komisja orzeczenie odmowa przyznania renty, następnie odwołanie druga komisja trzyosobowa kolejne orzeczenie z odmową przyznania renty i dopiero po tygodniu dostałam decyzję od której odwołałam się do Sądu w ciągu 30 dni bo po tym terminie decyzja się uprawomocni.

W moim przypadku dostałem przyznane świadczenie rehabilitacyjne na trzy miesiące po tym czasie złożyłem wniosek o przedłużenie , świadczenie zostało mi przyznane na 3 miesiące zgodnie z nowelizacją przepisów w związku z epidemią , po czym orzecznik orzekł iż nie jestem niezdolny do pracy następnie komisja to podtrzymała , no i mój problem tkwi w tym że zus nie wydał nowej decyzji informując mnie jedynie iż miałem przyznane świadczenie do 14 grudnia i poprzednia decyzja jest w mocy. Jednocześnie nie otrzymałem żadnych wytycznych odnośnie procedury odwoławczej .Podsumowując otrzymałem świadnenie na 6 miesięcy i chce zawalczyć o resztę 12 miesięcznego świadczenia gdyż mój stan zdrowia nie poprawił się .

Ostatnia edycja:
Powrót