P
pawel7536
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
witam,czy ktoś mógłby mi pomóc z moim problemem.a mianowicie,pracowałem w niemczech na umowę na czas określony(6 miesięcy),dwa dni przed zakończeniem umowy zachorowałem i poszedłem do lekarza,który wypisał mi l4.zwolnienie miałem od poniedziałku do piątku.umowa kończyła się we wtorek.było to zwolnienie od polskiego lekarza,z polski.powiadomiłem mailowo pracodawcę o tym,a zwolnienie wysłałem poleconym do niemiec.do firmy.pracodawca odpisał mi,że w sobotę przed zwolnieniem została zerwana ze mną umowa poprzez ustne wypowiedzenie.chyba coś nie tak,bo w umowie pisze,że wszelkie zmiany muszą być na piśmie zawierane a nie ustnie.minęło już 3 tygodnie od tej sytuacji.w międzyczasie poprosiłem pracodawcę o świadectwo pracy,jakieś dokumenty potrzebne do rozliczenia podatku,oraz zapytałem co z niewykorzystanym urlopem(15 dni).żadnej odpowiedzi.teraz nie wiem co dalej zrobić,jestem w polsce,szukam nowej pracy,a w międzyczasie chyba mógłbym się zarejestrować w urzędzie pracy.ale nie mam poświadczenia,że przez ostatnie pół roku pracowałem.czy ktoś ma pojęcie co powinienem zrobić,a może tak jest w prawie niemieckim?