Brak dopłaty za VAT

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
773
Witam opisze nie miła sytuacje , wykonałem usługe kontrahentowi , oczywiście na wstepie został poinformowany o kwocie Netto co zaakcepował i stwierdził że nie potrzebuje faktury ( klasyczna praktyka w polsce) rozliczenie na szczęście gotówkowe.

Po kilku dniach odezwał się strasząć skarbówką iż chce fakture i niema zamiaru dopłacać VAT

Co w tej sytuacji najlepiej zrobić - wyprzeć się wszystkiego? brak śladów wykonania usługi- słowo przeciwko słowu.

Powiedzieć prawde iż kontrahent nie wywiązał się z zapłąty nalezności lecz czy to usprawiedliwia nie wystawienia faktury? mogę wystawić fakture netto ale już na wstępie wiem że nie zapłaci tego vatu a ciągać się po sądach o 1000zl...

Prosta sprawa. Masz dwie opcje:
1. Wystawić fakturę na tyle ile się umówiliście, czyli X zł netto + VAT, żądać dopłaty, windykować, liczyć się z tym, że będzie się trzeba tłumaczyć w skarbówce etc.
2. Przełknąć ślinę i wystawić fakturę na kwotę brutto równą jego wpłacie.

Plus zapamiętać na przyszłość, że postępowanie według "klasycznej praktyki w Polsce" kończy się czasem dostaniem klasycznego kopniaka w...

TaxTex napisał:
Prosta sprawa. Masz dwie opcje:
1. Wystawić fakturę na tyle ile się umówiliście, czyli X zł netto + VAT, żądać dopłaty, windykować, liczyć się z tym, że będzie się trzeba tłumaczyć w skarbówce etc.
2. Przełknąć ślinę i wystawić fakturę na kwotę brutto równą jego wpłacie.

Plus zapamiętać na przyszłość, że postępowanie według "klasycznej praktyki w Polsce" kończy się czasem dostaniem klasycznego kopniaka w...

No nie do końca bo mogę zaprzeczyć jaoby usługa została wykonana

TaxTex ci napisał jak mozesz postąpić zgodnie z prawem. Inne pomysły to uszstwo a tutaj się takim nie pomaga

Jeśli odbiorca usługi jest osobą fizyczną nie prowadząca działalności gospodarczej to zawsze podajesz kwotę brutto, kwotę netto podajesz przedsiębiorcy informując jednocześnie o stawce VAT.

Powrót