Brak dostępu do mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Gabisula1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabisula1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. 2 lata temu zmarł mój brat. Odbyła się sprawa sądowa o nabycie spadku. W postanowieniu jest rozpisane że połowę spadku dziedziczy nasza matka a my jako rodzeństwo mamy 1/20. Do spadku należy mieszkanie i auto. I moje pytanie związane jest z tym mieszkaniem, a mianowicie: klucze do mieszkania posiada nasza matka. Niestety jest z nami pokłócona i próbuje robić dziwne rzeczy za naszymi plecami. Z siostrą nie wierzymy jej kompletnie i obawiamy się że mogła pozabierać rzeczy z mieszkania brata które nie są jej. Nie wiemy co sie dzieje w mieszkaniu i w jakim jest stanie. Matka nie chce nam udostępnić kluczy, żebyśmy mogły poprostu pojechać i zobaczyć co tam sie dzieje. Mieszkanie stoi od dwoch lat puste. Jaka jest szansa uzyskania dostępu do mieszkania. Moim zdaniem kazda osoba ktora jest spadkobiercą powinna miec prawo wgladu w mieszkanie. Jak taką sprawe zalatwic? Czy mogę jechać do matki i prosić o pomoc policji w uzyskaniu kluczy do mieszkania?

Pisemnie wezwać (poleconym + zpo lub za potwierdzeniem odbioru) do wydania rzeczy do współposiadania. Wyznaczyć stosowny termin na wydanie np. 30 dni od dnia odbioru pisma. Jednocześnie informujesz, iż w przypadku nie wydania w terminie, kierujesz pozew cywilny w tej sprawie oraz będziesz dochodzić wynagrodzenia za korzystanie z rzeczy wspólnej, na zasadzie art. 224 i 225 kc. Należy to realizować. Policja tym się nie zajmuje.
Pamiętaj, że Ty jako współwłaściciel odpowiadasz za opłaty z tytułu własności tego mieszkania. Bez znaczenia czy masz dostęp do niego, czy nie. To odpowiedzialność solidarna właścicieli. Pomyśl o dziale spadku/zniesieniu współwłasności.

Powrót