Brak dostępu do nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku ferdynat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

ferdynat

Użytkownik
Odpowiedzi
86
Sąd Rejonowy wydał prawomocne postanowienie w którym 4 osoby dziedziczą po zmarłej rodzinie w części 1/4.

Zmarli posiadali majątek w postaci mieszkania własnościowego. Wezwałem pozostałych spadkobierców do udostępnienia wejścia mojej osobie mieszkania.

Brak jakiekolwiek reakcji, mimo że posiadają klucze do tego lokalu. Dokonałem wpisu (odpowiedni wniosek) do księgi wieczystej oraz opłaciłem podatek do US (jestem dalszą rodziną, II grupa podatkowa).

Czy jest sposób żeby przed Sądem zmusić pozostałych członków rodziny do udostępnienia lokalu (tj. żeby wszyscy spadkobiercy mieli klucze do mieszkania)? Proszę o poradę co w takiej sytuacji robić, bo pewnie to nie pierwsza taka historia.

Spróbuj listem poleconym wezwać pozostałych spadkobierców do dopuszczenia cie do współposiadania mieszkania i wydania ci kompletu kluczy.Wyznacz im odpowiedni termin i poinformuj ,że w razie braku ich reacji bedziesz od nich żadac rozliczenia za bezumowne korzystanie z twojego udziału w mieszkaniu.W razie odmowy pozostaje ci złozyć wniosek do sądu o dział spadku z propozycją sprzedaży mieszkania i podziału pieniędzy lub spłaty twojego udziału przez pozostałych spadkobierców Wówczas bedziesz miał możliwośc rozliczenia za bezumowne korzystanie z twojego udziału .

Ma pytanie jakie są koszty wniosku do sądu o dział spadku z propozycją sprzedaży mieszkania? Może znasz stronę opisująca takie postępowanie?

Wezwałem pozostałych współwłaścicieli do dopuszczenia współwłasności mieszkania, jednym przypadku nie została odebrana korespondencja. Pozostała korespondencja została bez odpowiedzi.

Wniosek o dział spadku w sądzie koszt 500zł.Podajesz wartośc mieszkania, propozycje pdziału np, sprzedaż mieszkania i podział kwoty miedzy wszystkich spadkobierców,lub propozycje spłaty twojego udziału w mieszkaniu z podaniem żądanej kwoty spłaty.Żądasz rozliczenia za bezumowne posiadanie twojego udziału w spadku z tytułu niedopuszczenia cię do współposiadania i dołączasz do wniosku potwierdzenie nadania listów .

Powrót