Brak druku oświadczenia o wykazie majatku dłużnika

• Autor wątku Autor wątku lenka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lenka23

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam serdecznie,
Chcialabym przesłac komornikowi informacje odnosnie wykazania swojego majątku.
Problem jest taki ze druk ktory zazwyczaj komornik wysyla by podac/wykazac swoj majatek nie posiadam. (kazdy komornik ma swoj jakis wzor)

1.Czy takie oswiadczenie moge napisac samemu na zwyklej kartce a4 co posiadam /a czego nie posiadam?
2.Czy jesli napisze na komputerze taki wykaz majatku a podpisze odrecznie bedzie to dobre?czy wszystko musi byc odrecznie napisane?

Myslalam ze na komputerze wlasnymi slowami napisze:

Wyjasnienie dłuznika odnosnie wyjawienia majatku.

3.Musze tam dopisywac w tryb art .801 KPC ? oraz ze jestem pouczona odpowiedzialnosci cywilnej na podstawie art. 762 k.p.c. ?

Szukalam wzorow oswiadczen o wykaz majatku na stronie komornika lecz bezskutecznie.Kazda kancelaria komornicza ma swoje druki do wypełnienia.

1. Można i tak.
2. Może być na komputerze. Podpis ma być własnoręczny.
3. Pouczenia powinny być na wezwaniu.

1.A czy na własnoręcznym oświadczeniu które sama napisze takie pouczenia musze tez tam umieścic?

Druki wysylane przez komornikow gotowe oswiadczenia nei posiadam,szukalam bezskutecznie wzoru jakiego moj komornik moglby uzywac na jego stronie.
niestety bezskutecznie.
skoro moge wlasnorecznie napisac oswiadczenie lub na komputerze z podpisem odrecznym.
czy pouczenia na oswiadczeniu tez musze zawierac?

chcialabym nie unikac komornika,podac adres zamieszkania ,wyjawic swoj majatek oraz zadeklarowac sie do jakis kwot.

Ostatnia edycja:
lenka23 napisał:
takie pouczenia musze tez tam umieścic?
Chce Pani pouczyć komornika? On zapewne doskonale wie jakie prawa mu przysługują, ale na pewno bardzo się ucieszy, że postanowiła mu o tym wszystkim przypomnieć 😉

nie.nie chodzilo mi o pouczenie go.tylko o formułke np:

Czy lepiej napisac :
1
Wyjasnienia dłużnika dotyczącego stanu majatkowego w trybie art 801.kpc.
Ja(imie nazwisko) pouczona odpowiedzialnoscicywilnej na podstawie art 762 k.p.c wyjasniam ze na moj stan majatkowy sklada sie czy wystarczy:

2.wyjasnienia dłuznika odnosnie stanu majatkowego
ja( imie nazwisko) (data ur) zamieszkala pesel nr dowodu wyjasniam ze na moj stan majatkowy sklada sie:

bardziej mi chodzi o ujecie tego na pismie...czy lepiej napisac jak w 1 czy jak w 2 czy to poprostu nie ma znaczenia zbytniego.bo to jest oswiadczenie.

Czy nie łatwiej/szybciej/pewniej wydrukować sobie druk z internetu ? Wystarczy w wyszukiwarkę wklepać "oświadczenie o majątku dla komornika" i jest pełno PDF-ów do pobrania.

no własnie przegladam i sa to rozne oswiadczenia tresci sa rozne i pouczenia.wiec zastanawiam sie czy mozna gotowego poszukac.

Powrót