brak działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku trohin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trohin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć, sprzedaję sobie okazjonalnie na allegro używane rzeczy, i zorientowałem się, że w sierpniu,przekroczyłem próg 50% minimalnego wynagrodzenia, zazwyczaj w skali miesiąca uda mi się sprzedać za kilkaset złotych, i co teraz? Absolutnie nie zamierzam rejestrować działalności bo to bez sensu, na opłaty by nie starczyło. W związku z tym, mam kilka pytań:

1. Co jeśli ktoś złoży na mnie donos do US, jaka jest procedura, jak się bronić?
2. Jaka może być kara?

1. Nie wybronisz się chyba, że sprzedałeś prywatne rzeczy w których byłeś w posiadaniu do najmniej 6 miesięcy - wtedy sprawa czysta, nic nie musisz zgłaszać.
2. zaległe podatki z odsetkami + zgłoszenie do ZUS który też będzie chciał zaległe składki z odsetkami.

Ps. Zapoznaj się z definicją działalności nierejestrowanej.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
1. Nie wybronisz się chyba, że sprzedałeś prywatne rzeczy w których byłeś w posiadaniu do najmniej 6 miesięcy - wtedy sprawa czysta, nic nie musisz zgłaszać.
2. zaległe podatki z odsetkami + zgłoszenie do ZUS który też będzie chciał zaległe składki z odsetkami.

Ps. Zapoznaj się z definicją działalności nierejestrowanej.

Mam dużo starych gratów do auta, kiedyś zajmowałem się mechaniką, po dwóch latach garażowania tego postanowiłem się tego pozbyć, a przy okazji wpadło parę złotych. Ale jak udowodnić, że jestem w ich posiadaniu ponad 6 miesięcy? Przecież nie kupiłem tego z myślą o odsprzedaży.

Czy te "graty do auta" były wprowadzone do działalności jako zakup towarów albo koszty? Jeśli tak, to kiedy dokładnie została zlikwidowana działalność gospodarcza?

perpedeska napisał:
Czy te "graty do auta" były wprowadzone do działalności jako zakup towarów albo koszty? Jeśli tak, to kiedy dokładnie została zlikwidowana działalność gospodarcza?

Hobbystycznie naprawiłem kilka aut po wypadku, i co nieco mi zostało, nie prowadziłem nigdy dg z tego tytułu.

Czyli hobbystycznie uzyskiwałeś dochód, którego nie opodatkowałeś, hm?...

Skoro te przedmioty, które sprzedałeś, były kupione nie w ramach działalności gospodarczej ani w celu odsprzedaży, a od zakupu minęło więcej niż pół roku, to, jak napisał Mass1910 w punkcie 1, nie podlega to opodatkowaniu wcale, bez względu na uzyskaną ze sprzedaży kwotę. Ale dobrze by było, gdybyś miał dokumenty zakupu tych przedmiotów, tak na wypadek, gdyby US się jednak przyczepił.

perpedeska napisał:
Czyli hobbystycznie uzyskiwałeś dochód, którego nie opodatkowałeś, hm?...

Skoro te przedmioty, które sprzedałeś, były kupione nie w ramach działalności gospodarczej ani w celu odsprzedaży, a od zakupu minęło więcej niż pół roku, to, jak napisał Mass1910 w punkcie 1, nie podlega to opodatkowaniu wcale, bez względu na uzyskaną ze sprzedaży kwotę. Ale dobrze by było, gdybyś miał dokumenty zakupu tych przedmiotów, tak na wypadek, gdyby US się jednak przyczepił.

Właśnie nie mam nic, co może mi grozić w takiej sytuacji? Zapewne jakaś kara pieniężna, ale jestem w tym totalnie zielony, oczywiście mogę zapłacić podatek od tego co udało się sprzedać ale totalnie nie wiem jak się do tego zabrać.

Na razie to nie masz co panikować, staraj się mieć na przyszłość jakieś dokumenty jeśli chcesz prowadzić w sposób ciągły sprzedaż części. I poczytaj na temat działalności nierejestrowanej! Sam fakt uzyskania przychodu do wysokości 50% minimalnej krajowej to nie wszystko.

Mass1910 napisał:
Sam fakt uzyskania przychodu do wysokości 50% minimalnej krajowej to nie wszystko.

Właśnie w tym miesiącu przekroczyłem ten limit, stąd moje obawy.

Powrót