Brak działalności, sprzedaż na allegro i podatki

• Autor wątku Autor wątku magucio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magucio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witajcie, przymierzam się do sprzedaży rzeczy na allegro. Nie będą to wystawki z mojego domu czy szafy, albo coś z tych rzeczy. Chce sprzedawać elektronikę więc obroty trochę będą wynosić. Nie chciałbym zakładać działalności do tego czynu, bo po co. Tylko dodatkowe koszta i roboty papierkowe. Pytanie do Was, po przekroczeniu jakiej lub jakich kwot muszę odprowadzać podatek lub innego tego typu rzeczy? I czy wystarczy odprowadzać podatek od zarobku?

loco1 napisał:
A gdybym sprzedawał jako osoba prywatna i się z tego rozliczał? Tak jak wspomniałem, nie wiem czy jest sens zakładania działalności kiedy mój obrót roczny na pewno nie przekroczy nawet 30tysięcy złotych, a koszty utrzymania firmy jednak kosztują.

loco1 napisał:
Musisz zarejestrować działalność gospodarczą.
Na jednej ze stron na temat ekonomi znalazłem taki wpis:

"Oczywiście jeśli sprzedajesz używane rzeczy, nie musisz od razu zakładać firmy. Trzeba jednak uważać, aby sprzedawane przedmioty były odpowiednio długo w Twoim posiadaniu. A nawet wówczas jeśli spełnisz te wymóg, to zdarza się, że trzeba jednorazowo zapłacić podatek od czynności cywilno-prawnych. A to zależy już od kwoty sprzedaży. Taką sprzedaż rozlicza się w zeznaniu rocznym, opłacając wcześniej zaliczkę na podatek."

Tak jak wspomniałem, chciałbym sprzedawać elektronikę i będzie to elektronika po naprawach gwarancyjnych więc używana więc zgodnie z tym nie potrzebuje firmy? Prawda to czy nie?

Potrzebuje Pan. Co innego sprzedaż własnych rzeczy używanych lub nowych, ale z jakichś względów niepotrzebnych (są to różne rzeczy, pojedyńcze egzemplarze), a co innego działalność zarobkowa, regularna, zorganizowana.

Rozumiem, tak że dziękuje wszystkim za odpowiedź

Toć chcesz coś kupować i potem sprzedawać, a to przecież jest handel. Możesz sprzedawać prywatnie jakieś rzeczy bez podatku,które posiadałeś,ale są Ci zbędne.Już Twoje założenie o kupowaniu i sprzedawanu kwalifikuje do założenia DG, a jak Ci się nie opłaca, to zostaw ten biznes innym, którzy prowadzą działalność i ponoszą koszty jej prowadzenia, przynajmniej będą sprzedawać po realnych cenach i odprowadzać należne podatki i składki.

Powrót