Brak egzekucji z konta bankowego przy zbiegu zajęć

• Autor wątku Autor wątku darpadz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darpadz

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam,

Mam zajęcie komornicze na koncie bankowym, ostatnio "wpłynęło" drugie zajęcie z Urzędu Skarbowego. Na koncie bankowym widnieje informacja o zbiegu zajęć. Po wpływie wynagrodzenia bank najpierw zablokował środki powyżej kwoty wolnej od zajęć, a za dwa dni środki już były dostępne. Rozumiem, że teraz dopóki nie będzie na koncie kwoty wystarczającej na pokrycie obu wierzytelności lub nie spłacę jednego z nich w całości, to środki z konta nie będą blokowane na poczet spłaty długu ?

Rozumiem, że teraz dopóki nie będzie na koncie kwoty wystarczającej na pokrycie obu wierzytelności lub nie spłacę jednego z nich w całości, to środki z konta nie będą blokowane na poczet spłaty długu ?
Nie. Doszło do zbiegu i organy egzekucyjne muszą dojść do porozumienia który z nich będzie prowadził dalszą egzekucję z tego składnika. Prawdopodobnie będzie to ten organ, który pierwszy zajął rachunek. Po rozstrzygnięciu, bank po wykorzystaniu przez ciebie kwoty wolnej od zajęcia, wszystko ponad tą kwotę przekaże na rachunek organu prowadzącego egzekucję, aż do zaspokojenia obu twoich wierzycieli.

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiało mnie jedynie dlaczego do chwili obecnej bank nie przekazywał/blokował środków z konta powyżej kwoty wolnej. Rozumiem, że po porozumieniu organów co do pierwszeństwa w egzekucji, środki pow. kwoty wolnej znów będą blokowane i przekazywane na spłatę ?

Zastanawiało mnie jedynie dlaczego do chwili obecnej bank nie przekazywał/blokował środków z konta powyżej kwoty wolnej.
Bo nie wie komu przekazać. Póki masz dostępne środki to masz prawo z nich swobodnie korzystać. Za ewentualnie nie zrealizowanie zajęcia będzie odpowiadał bank.
Rozumiem, że po porozumieniu organów co do pierwszeństwa w egzekucji, środki pow. kwoty wolnej znów będą blokowane i przekazywane na spłatę ?
Tak.

Powrót