Brak faktur zaliczkowych

• Autor wątku Autor wątku Dawid1964
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid1964

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam, prowadzę działalność gospodarczą w branży budowlanej, faktury wystawiam z 8% w związku z tym, zgłosiłem wypłatę VAT w kwocie ponad 10.000zł, przez co mam kontrolę z urzędu skarbowego.

Przechodząc do sedna, w związku z narastajaca inflacją idąc klientom na ręke, postanowiłem zakupić im towar z sporym wyprzedzeniem, ponieważ ceny mogą się różnic o kilka tysięcy, przez co różnica pomiędzy przychodem a kosztami, jest 150.000, czyli teoretycznie jestem 150 tysięcy zł na minusie stąd pytanie urzędnika z czego zyje, oraz z czego finansowany jest towar. Oczywiście towar był finansowany z zaliczek klientów. Jednakże z niewiedzy oraz niepoinformowania przez księgową, nie wiedziałem że jest coś takiego jak faktura zaliczkowa i ich nie wystawiałem, a mam wpływy na konto firmowe od klientów, co w związku z tym mam zrobić? Mam podpisane umowy z klientami na wykonanie usług.

Koniec końców faktura i tak byłaby wystawiona w późniejszym terminie, więc w żadnym wypadku nie jest to oszustwo podatkowe, jednakże może tak wyglądać ponieważ tak jak wspominałem nie wypisywałem faktur zaliczkowych, przez co wpływy na konto wyglądają jakbym poprostu wykonał usługe a nie wystawił paragonu.

Co w tym wypadku począć? Czy można dodać jakiś punkt do umowy który nie wymaga księgowania a np jest zaliczka?

Nie możesz tak bo otrzymałeś przychód za który powinieneś odprowadzić podatek. I taki punkt w umie nic ci nie da. Ustawa vat mówi jasno. Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą otrzymania zaliczki. Będziesz musiał zapłącić zaległy VAT.

ejtykoles napisał:
Nie możesz tak bo otrzymałeś przychód za który powinieneś odprowadzić podatek. I taki punkt w umie nic ci nie da. Ustawa vat mówi jasno. Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą otrzymania zaliczki. Będziesz musiał zapłącić zaległy VAT.

Zaległy VAT mimo wszystko jest płacony, ale poprostu w późniejszym terminie, tzn tak jaśniej to powiedzmy kupuje kocioł za 10.000zlotycy za który płaci klient, ale nie wystawiłem mu faktury zaliczkowej, a kocioł będę montował w październiku, wiec w październiku tak czy siak ten klient otrzyma fakturę końcowa a kwota nie jest uszczuplona.

Jest. Ponieważ podatek powinieneś zapłacić za miesiąc w który otrzymałeś pieniądze. Zapewne będziesz miał postępowanie podatkowe wtedy zapłacisz wraz z odsetkami.

ejtykoles napisał:
Jest. Ponieważ podatek powinieneś zapłacić za miesiąc w który otrzymałeś pieniądze. Zapewne będziesz miał postępowanie podatkowe wtedy zapłacisz wraz z odsetkami.

No w skali miesiąca to tak, ale w skali roku podatek wychodzi ten sam, no cóż będę starał się to jakoś wyjaśnić.

Powrót