Brak gotowości do podjęcia pracy max 10 dni?

• Autor wątku Autor wątku asticava
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asticava

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, w najbliższym terminie mam zgłosić się na spotkanie do Urzędu Pracy - tj. 2.09.2015, jednak w tym czasie będę za granicą. Wiem, że przysługuje mi 10 dni urlopu (braku gotowości do podjęcia pracy) ale ten 10 dzień to piątek. Wracam w niedzielę, więc myślałam że spokojnie przyjdę zgłosić gotowość do pracy w poniedziałek, ale Pani w Urzędzie powiedziała mi że jeśli 11 dzień to sobota, to muszę stawić się w piątek. Ale wtedy nie wykorzystam 10 dni, tylko 9. Czy faktycznie nie mogę przyjść w poniedziałek?

asticava napisał:
Pani w Urzędzie powiedziała mi że jeśli 11 dzień to sobota, to muszę stawić się w piątek. Ale wtedy nie wykorzystam 10 dni, tylko 9. Czy faktycznie nie mogę przyjść w poniedziałek?
Hmmm, cóż za ciekawa interpretacja Pani z PUP....
10 dni to 10, a nie 9. Skoro o braku gotowości do podjęcia pracy uprzedziłaś PUP i okres 10 dni mija w piątek, to PUP nie może narzucić Ci stawiennictwa w piątek, czyli w dniu kiedy nie jesteś jeszcze gotowa do pracy. Obowiązek zgłoszenia masz w najbliższy dzień roboczy tj. poniedziałek, chyba, że PUP pracuje w soboty (w co wątpię).
A tak jeszcze, żeby mieć 100% pewności napisz w jakim okresie (wskaż datę od... do...) zgłosiłaś brak gotowości do pracy?

A tak jeszcze, żeby mieć 100% pewności napisz w jakim okresie (wskaż datę od... do...) zgłosiłaś brak gotowości do pracy?

W terminie od 2.09. do 11.09.

Faktycznie, w sobotę PUP nie pracuje. Pytałam i w sekretariacie i u doradcy w moim UP, obie Panie upierały się że mam przyjść w piątek. Rozumiem że o tym dniu decyduje prawo czy mój Urząd Pracy>?

Ostatnia edycja:
asticava napisał:
Pytałam i w sekretariacie i u doradcy w moim UP, obie Panie upierały się że mam przyjść w piątek. Rozumiem że o tym dniu decyduje prawo czy mój Urząd Pracy>?
Przepisy prawa nie precyzują w jakim terminie po zgłoszeniu przez bezrobotnego 10-dniowego braku gotowości do pracy ma nastąpić potwierdzenie gotowości do pracy... ale na pewno nie w trakcie 10 dnia. W mojej ocenie wymóg potwierdzenia gotowości do pracy w trakcie trwania 10-dniowego braku gotowości do pracy jest nieporozumieniem.
W tej kwestii zalecam wizytę u kierownika działu lub nawet dyrektora, bo doradca i osoba w sekretariacie PUP wbrew prawu "skracają" Ci dopuszczony ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy okres braku gotowości do pracy...

Powrót