Brak gwarancji producenta (3 letniej) a wymiana towaru na taki z gwarancją

• Autor wątku Autor wątku cr3pt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cr3pt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie.
Rzecz się ma następująco. Jako osoba fizyczna nabyłem w bardzo dobrej cenie, pozbawiony jakichkolwiek wad, nie z wyprzedaży, NOWY monitor firmy DELL w jednym ze sklepów internetowych (płatność z góry). W dniu dzisiejszym do mnie ów towar przybył, a ja szczęśliwy rozpoczełem procedurę uruchomienia od zarejestrowania tegoż produktu na moim koncie u w/w producenta, po czym chcąc zweryfikować gwarancję (producent podaje 3 lata gwarancji door-to-door w systemie NBD, czyli na następny dzień od zgłoszenia usterki przybywa kurier z nowym monitorem, stary zabierając) doznałem szoku widząc 0 dni gwarancji oraz że monitor ten został zarejestrowany w Hiszpanii. W pełni świadomy chwyciłem za telefon i zadzwoniłem na infolinie producenta by dowiedzieć się że produkt ten nie był przeznaczony na rynek Polski oraz że na chwilę obecną mój egzemplarz ma zawieszoną gwarancję (nie dowiedziałem się dlaczego). Dowiedziałem się dodatkowo że w przypadku zgłoszenia serwisowego tego modelu nie ma szans na naprawę gwarancyjną jeśli by takowa musiała nastąpić bo w żaden sposób nie mogę zweryfikować się jako właściciel tegoż modelu. Na tym stanęła nasza rozmowa. Wobec tego zadzwoniłem na infolinię sprzedawcy by zgłosić im problem z tą gwarancja by od swojej strony ruszyli procek aktywacji gwarancji na monitor. I teraz pytania:

1) Kto jest w takiej sytuacji gwarantem skoro producent się odcina od gwarancji na ten produkt a sprzedawca zrzuca gwarancję na producenta?
2) Czy mogę żądać wymiany produktu na taki który ma gwarancję producenta?
3) Czy DELL może odmówić gwarancji na nowy produkt (wyprodukowany na początku lutego)?

Wiem że jest rękojmia ale na firmie DELL jeszcze nigdy się nie zawiodłem jeśli chodzi o gwarancje i zależy mi na tej 3 letniej wygodnej i a nie 2 latach z nie wiadomo jakim serwisem (zwłaszcza że nie jest to tani monitor).

I w ostateczności - wiem w związku ze sprzedażą produktu (niepełnowartościowego bo bez gwaracji??) mogę zrobić zwrot do sprzedawcy ale czy wraz z żądaniem zwrotu kosztu wysyłki towaru do niego?

Dodam że atrakcyjna cena = 300 PLN niżej niż u konkurencyjnych sprzedawców.

pozdr
cr3pt

Jak najbardziej. Zresztą na fakturze jest informacja o niej.

Jeśli tak i nie ma gwarancji, to możesz żądać wydania ważnej gwarancji - zgodnie z umową albo obniżenia ceny za monitor (rękojmia)

Rozumiem - a mogę żądać wydania produktu z gwarancją producenta?

Tak, to miałem na myśli pisząc "zgodnie z umową".

Powrót