Brak gwarancji ?????????????????

• Autor wątku Autor wątku izz001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izz001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Mam pytanie na temat następującej sprawy. W pewnym salonie ogólnopolskiej sieci sklepów z AGD i RTV znalazłem pralkę po bardzo atrakcyjnej cenie gdyż takie same gdzie indziej są droższe średnio o 400 zł bardzo mnie to zaintrygowało i udałem sie do sprzedawcy szczęśliwy że trafiłem na okazję jednak mój optymizm opadł gdy sprzedawca oznajmił , ze ta pralka jest tańsza gdyż jezdziła na wystawy i NIE MA ŻADNEJ GWARANCJI
co bardzo mnie zdziwiło gdyż wydaje mi sie że sklep nie ma prawa sprzedać towaru całkowicie bez gwarancji może powinni zastosować skróconą gwarancję ale całkowity brak wydaje mi się sprzeczny z prawem. Czy mam rację ?????
Pozdrawiam

Gdzieś słyszałem, że któraś z Dyrektyw unijnych nakłada na Państwa członkowskie obowiązek udzielenia gwarancji naczęści elektroniczne czy też urządzenia elektryczne :?: nie mniej niż 2 lata ale czy ta Dyrektywa została wdrożona przez Polski system prawny to tego nie wiem :?:

Aha właśnie o to mi chodzi aby znależć jakieś haki :) zeby móc dokonać zakupu tego sprzętu na cywilizowanych warunkach może ktoś zna konkretne artykuły prawne odnośnie takiej sytuacji ???

Gwarancji moze nie ma ale jest zawsze mozliwosc dochodzenia roszczen na podstawie ustawy o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej.

ok w porządku,ale mi o to chodzi jak ja mam to przedstawic sprzedawcy o tej gwarancji ? czy moze jest jakas ustawa o tym ktora moge sie wesprzeć ? bo tak naprawde to nie wiem jak mam rozmawiac z nimi aby wyegzekwować tą gwarancję? :o

To nie gwarancja tylko uprawnienia(roszczenia) z ustawy o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej. Wystarczy Ci paragon zakupu.
Przeczytaj ustawe i bedziesz wszystko wiedziec

gwarancja jest oddzielną umową między Tobą o producentem ( g.producenta) lub sprzedawcą ( g.sprzedawcy). oddzielną umową zawieraną z woli stron, nie ma więc obowiązku udzielenia gwarancji, i nie możesz jej żadac, gwarancja, szczególnie producenta, to niejako jego gest, aby przyciągnąc klientów i zagwarantowac im, ze w przypadku zakupy towar będzie posiadał pewną określoną jakośc - to że dostajemy teraz gwarancje na wszystko co kupujemy jest wynikiem rozwiniętego rynku i wymogów konkurencji - a nie przepisu prawnego

nie mniej jednak, z ex lege sprzedawca jest związany na podstawie ustawy o sprzedaży konsumenckiej dwa lata od daty sprzedaży,wiec jesli będzie sie coś dziac z pralką to zawsze przysługują ci roszczenia wynikające z art 8 tej ustawy

Ok więc troche sobie poczytam i spróbuje sie potargować :) Dzięki za wszelką pomoc :beer:
Pozdrawiam :wink:

Powrót