Brak informacji o zmianie godziny wylotu

• Autor wątku Autor wątku kasia651
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia651

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzisiaj miałam lecieć na wakacje z biura Grecos, ale wycieczka była zakupiona w biurze podróży znajdującym się w moim mieście. Niestety nikt nie poinformował nas o zmianie godziny wylotu z 19.00 na 17.35 , dowiedzieliśmy się o tym 50 minut przed odlotem, gdy zadzwonił do nas przedstawiciel Grecosa ale gdy przyjechaliśmy najszybciej jak się da na lotnisko(20 minut przed odlotem) już nie chcieli nas odprawić. W umowie Grecosa jest napisane "Klient jest zobowiązany do sprawdzenia aktualnych godzin rejsów na 24 godziny " i tyle, nic więcej. Nikt nas nie poinformował w biurze, że musimy sami się dowiadywać czy przypadkiem godzina wylotu się nie zmieniła. Nie wiemy co mamy w tej sytuacji zrobić, czy jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy czy już przepadło ?

kasia651 napisał:
W umowie Grecosa jest napisane "Klient jest zobowiązany do sprawdzenia aktualnych godzin rejsów na 24 godziny"

W której umowie? Tej którą podpisaliście? Jeśli tak, to leżycie.
Pytam bez złośliwości: umiecie czytać? Nie przeczytaliście umowy przed podpisaniem? Czy umknęło w gąszczu tekstu?

Chyba, że wykażecie, że zmiana godziny wylotu była 19:00 - 24h.

Dla świętego spokoju możecie się poradzić Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

To nie ja ją podpisywałam tylko moi dziadkowie a niestety oni takich rzeczy małym drukiem nie czytają. A w biurze podróży nikt ich nie poinformował, że sami mają się dowiadywać o zmianie godziny wylotu oraz gdzie to sprawdzić.

Więc poinformuj ich że należy skrupulatnie czytać co się podpisuję. W szczególności jak jest się starszą osobą, bo te bardziej narażone są na próby wyłudzeń i oszustw. Mam nadzieję, że będzie to dla Was cenna lekcja.

kasia651 napisał:
To nie ja ją podpisywałam tylko moi dziadkowie a niestety oni takich rzeczy małym drukiem nie czytają.

Moze wiec warto pomyslec by ich ubezwlasnowolnic jezeli nie sa juz w tym wieku w stanie podejmowac racjonalnych decyzji czy czynnosci prawnych takich jak czytanie/podpisywanie umow.

W załączniku jest umowa

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Moim zdaniem taka klauzula może być uznana za abuzywną.
Zwóć się do sprzedawcy o zwrot wpłaconych środków i pomyśl o ewentualnych roszczeniach odszkodowawczych. Poproś o pomoc rzecznika konsumentów.

Dziękuję za odpowiedź, niestety biuro podróży nie chce zwrócić za wyjazd, ale z pewnością udam się do rzecznika konsumentów. Jeszcze raz bardzo dziękuję :)

Nie, tylko telefonicznie. To się stało wczoraj więc my też jeszcze nie złożyliśmy pisemnej reklamacji.

Powrót