Brak instrukcji w języku polskim a prawo do zwrotu towaru

• Autor wątku Autor wątku Shocked
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shocked

Stały bywalec
Odpowiedzi
14 861
Sprzedawca sprzedaje urządzenie. Nie zostaje dołączona instrukcja w języku polskim. Sprzedawca wezwany nie dostarcza instrukcji w języku polskim.

Czy ww okoliczność może być powodem odstąpienia od umowy bądź reklamacji?

Rozumiem, że kupujący jest konsumentem. Obecnie przepis ten znajduje się w KC, art. 546 z indeksem 1. (wcześniej był w ustawie o sprzedaży konsumenckiej) Jeśli sprzedawca mino wezwania nie dostarczy instrukcji w języku polskim, to może to być przesłanką do odstąpienia od umowy.

Zastanawiam się też nad złożeniem wniosku o ukaranie takiego postępowania przez WIIH.

Ja zwykle wskazuję sprzedawcom ich "niedociągnięcia", często pomaga.

Wskazałem, poprosiłem o dosłanie instrukcji. Sprzedawca mnie ignoruje.
Dodam, że to spory sklep specjalistyczny o dobrej renomie a sprzedany produkt jest renomowanej firmy.

Zażądaj wydania instrukcji w terminie pod rygorem odstąpienie od umowy.

Sprzedawca wezwany do wydania instrukcji pod rygorem odstąpienia od umowy przesłał na maila link to strony dystrybutora na Polskę z instrukcją dla danego modelu. Zalinkowana instrukcja w momencie linkowania była błędna.
W kolejnym kroku sprzedawca przesłał na maila instrukcję w pliku .pdf. Instrukcja ta nadal jest nieprecyzyjna i wprowadza w błąd nie opisując produktu i jego funkcjonalności.

1. Czy przesłanie na maila pliku .pdf to spełnienie ustawowego wymogu?
2. Jak poprawnie odstąpić od umowy?
Od razu odsyłać produkt czy wysłać zapytanie do sprzedawcy o sposób zwrotu?

Druga kwestia jest taka, że instrukcja, karta gwarancyjna i warunki gwarancji to jedna kartka papieru.
Otrzymując na maila plik .pdf z nową instrukcją otrzymuję niepodbitą i nie wypisaną kartę gwarancyjną. W ręce pozostaje mi nadal stara - niepoprawna instrukcja nierozerwalnie połączona z kartą gwarancyjną.
Nie da się używać latarki opierając się na pierwszej instrukcji. Skończy się to co najmniej uszkodzeniem latarki.

Shocked napisał:
Czy przesłanie na maila pliku .pdf to spełnienie ustawowego wymogu?
tak
Shocked napisał:
W ręce pozostaje mi nadal stara - niepoprawna instrukcja nierozerwalnie połączona z kartą gwarancyjną
To korzystaj z tej gwarancji, a instrukcję otrzymałeś nową
Shocked napisał:
Instrukcja ta nadal jest nieprecyzyjna i wprowadza w błąd nie opisując produktu i jego funkcjonalności.
a konkretnie?

Instrukcja w pdf opisuje opisuje po części ten model a po części inne modele. Nie jest wypisane, która część opisu dotyczy tego modelu a która innych.

Brak opisu parametrów. Porównując do instrukcji niemieckojęzycznej jaka była dołączona do urządzenia polskojęzyczna to 1/2 albo i 1/3 tekstu objętości i zero liczb.

cedwah napisał:
To korzystaj z tej gwarancji, a instrukcję otrzymałeś nową

Tzn mam do serwisu zanieść kartę gwarancyjną i laptopa z przesłaną instrukcją na mailu?
Bo chyba wydruk bez pieczątki to każdy może sobie spreparować.

Shocked napisał:
zn mam do serwisu zanieść kartę gwarancyjną i laptopa z przesłaną instrukcją na mailu?
nie rozumiem. Napisałeś wcześniej:
Shocked napisał:
Druga kwestia jest taka, że instrukcja, karta gwarancyjna i warunki gwarancji to jedna kartka papieru.
rozumiem, że masz gwarancję na papierze

Gwarancję mam na papierze z pieczątką. Na tej samej kartce jest instrukcja, do której się gwarancja odwołuje.
Pytanie, do której instrukcji się karta gwarancyjna odwołuje. Do tej, która jest na tej samej kartce, do jakiejś na mailu czy może do czegoś innego, co zostanie przesłane kiedyś indziej?
O ile do innej instrukcji niż jest dostarczona razem z kartą gwarancyjną to dlaczego akurat do niej i na jakiej podstawie?

Wiem, że mogę skorzystać zamiennie z uprawnienia ustawowego ale gwarancja jest kilkukrotnie dłuższa.

Instrukcja powinna być jedna tyle, że otrzymałeś ją w innym języku i powinieneś otrzymać przetłumaczoną na polski. Za błędy w instrukcji i ich skutki odpowiada sprzedawca (5561 par. 3 kc).

PS
Shocked napisał:
Nie da się używać latarki opierając się na pierwszej instrukcji
co to za sprzęt?

Latarka marki Fenix. W porównaniu do innych latarek sprzęt dość drogi.

Daleki jestem od żartów.
Instrukcja załączona do karty gwarancyjnej opisuje zmianę trybów poprzez obrót głowicy.
Tymczasem obrót głowicy rozszczelni korpus i nie ma mowy o obiecywanym IPX8.
Użytkując zgodnie z instrukcją nieuchronnie uszkodzę latarkę.

Takich kwiatków jest więcej.

Powrót