Brak karty parkingowej z symbolem 07-S czy jest szansa na nią ?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam

Ja mam takie pytanie czy z orzeczeniem w stopniu umiarkowanym niepełnosprawności symbol 07-S przysługuje karta parkingowa ? Powiatowe centrum orzekania o niepełnosprawności które mi przyznało orzeczenie na stałe (wada serca od urodzenia) w korespondencji meilowej potwierdziło iż karta przysługuje gdy jest specjalny wpis przy kategorii (ja go nie mam). Powiedziałem kardiologowi, że karty nie dostałem był zdziwiony, wypełniliśmy po roku po kolejnej kontroli kolejny wniosek z uwagi, że wada się pogorszyła sam wniosek utrzymali na tym samym poziomie plus dopisek, że karta parkingowa mi nie przysługuje. Czy jest sens się odwoływać do wojewódzkiego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności skoro nie wymagam opieki ?
PS Na drugiej komisji lekarz (inny niż za pierwszym razem) orzecznik nie przeprowadził ze mną wywiadu pod względem choroby, nie przeglądał aktualnych dokumentów kardiologicznych tylko wybrał jedną kartkę kilka lat wstecz i stwierdził, że serce jak u zdrowego człowieka i nie powinienem mieć żadnego orzeczenia zdrowy człowiek.

Soniak87 napisał:
Ja mam takie pytanie czy z orzeczeniem w stopniu umiarkowanym niepełnosprawności symbol 07-S przysługuje karta parkingowa ?

Nie przysługuje, taka osoba musi mieć:

- stwierdzone znaczne ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się,
- wskazanie w orzeczeniu o niepełnosprawności, o stopniu niepełnosprawności lub o wskazaniach do ulg i uprawnień do wydania karty parkingowej.

Orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności musi mieć jeden z symboli, który oznacza przyczynę niepełnosprawności:

- 04-O (choroby narządu wzroku),
- 05-R (upośledzenie narządu ruchu)
- 10-N (choroba neurologiczna).

Jeśli nie masz w orzeczeniu wskazania do uzyskania karty parkingowej – nie dostaniesz jej.

Temat widzę umarł ale w formie wyjaśnienia karta parkingowa przysługuje z symbolem 07-S potwierdzone na własnej osobie.

Powrót