Brak legitymacji czynnej a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku giloman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

giloman

Użytkownik
Odpowiedzi
189
Dzień dobry. Pomimo, że szukałem informacji na ten temat to mam problem ze zrozumieniem w/w rzeczy i dopasowaniem do niżej opisanej sytuacji. W 2009r był udzielony kredyt (kasa)- został wypowiedziany w 2011r i następnie był nakaz zapłaty przez EPU wydany w 2013r (był podany nieprawidłowy adres zamieszkania). Było postępowanie komornicze, które zostało umorzone ze względu na "niewypłacalność dłużnika". W 2017r wszedł w posiadanie wierzytelności nowy wierzyciel, który zlecił komornikowi ściąganie wierzytelności. Kiedy komornik podjął czynności wobec dłużnika ten złożył wniosek do sądu o przywrócenie terminu na złożenie sprzeciwu ze względu na błędny adres w pozwie i sprzeciw do sprawy. Sąd przywrócił ten termin i sprawa wróciła na wokandę w Sądzie Rejonowym. Pomimo zajęcia stanowiska w sądzie przez pierwotnego wierzyciela i powiadomienia nowego wierzyciela o zajęcie stanowiska to ten pozostał bierny i w 2021r Sąd wydał wyrok oddalający pozew o zapłatę z uwagi na "brak legitymacji czynnej powoda". Po tym komornik również umorzył postępowanie. W 2023r nowy wierzyciel znowu wystąpił o zapłatę. Od którego momentu w tym przypadku zaczyna się bieg przedawnienia? Od wypowiedzenia umowy kredytu, oddalenia pozwu, umorzenia postępowania komornika?
O co chodzi "o dobrą lub złą wiarę" przy przerwaniu biegu do przedawnienia - znalazłem taką informację, ale przy składaniu pozwu nie do tego sądu.
Z góry dziękuję za każdą radę.

a powodem był pierwotny wierzyciel czy obecny który wystąpił z pozwem?

robinson21 napisał:
a powodem był pierwotny wierzyciel czy obecny który wystąpił z pozwem?
W 2023r z pozwem wystąpił nowy powód Pxxx, który w chwili wniesienia sprzeciwu na nakaz zapłaty z 2013r (wniesiony przez kasę, tj pierwotnego wierzyciela) był już właścicielem ale nie przyłączył się do sprawy (pomimo powiadomienia go przez sąd i byłego wierzyciela) - co skutkowało oddaleniem pozwu z uwagi na brak legitymacji czynnej powoda, tj "kasy".

Ostatnia edycja:
giloman napisał:
W 2023r z pozwem wystąpił nowy powód Pxxx, który w chwili wniesienia sprzeciwu na nakaz zapłaty z 2013r (wniesiony przez kasę, tj pierwotnego wierzyciela) był już właścicielem ale nie przyłączył się do sprawy (pomimo powiadomienia go przez sąd i byłego wierzyciela) - co skutkowało oddaleniem pozwu z uwagi na brak legitymacji czynnej powoda, tj "kasy".
czy sprawa jest w sądzie, toczy się postepowanie sądowe z tym drugim wierzycielem, czy zapadł wyrok?

giloman napisał:
Sprawa jest w toku.
jeżeli sprawa się toczy z nowym wierzycielem który mimo informacji o toczącej się sprawie w 2021 roku nie wstąpił do procesu i zapadł prawomocny wyrok oddalający pozew, to według mnie jest tu przedawnienie roszczenia.
giloman napisał:
Od którego momentu w tym przypadku zaczyna się bieg przedawnienia? Od wypowiedzenia umowy kredytu, oddalenia pozwu, umorzenia postępowania komornika?
od momentu w którym pierwotny wierzyciel/pożyczkodawca wypowiedział umowę, na pewno w tym piśmie jest data na kiedy domaga się spłaty całego zadłużenia lub jaki okres jest do spłaty tego zobowiązania.
giloman napisał:
O co chodzi "o dobrą lub złą wiarę" przy przerwaniu biegu do przedawnienia - znalazłem taką informację, ale przy składaniu pozwu nie do tego sądu.
nie wiem co to za informacja, i jakiej sprawy się tyczy,

Powrót